Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
10.02.2022 08:00

V štyroch okresoch na severe PSK je nevyhovujúcich 38 percent cyklotrás


Ilustračná snímka.


Celkovo 38 percent cyklotrás v štyroch okresoch, kde Prešovský samosprávny kraj vlani zrealizoval pasportizáciu týchto trás, je nevyhovujúcich. Hovorí o tom informatívna správa, ktorú prijali na pondelkovom zastupiteľstve (7. 2.) krajskí poslanci.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) zrealizoval ešte v minulom roku pasportizáciu cykloturistických trás v okresoch Vranov nad Topľou, Stropkov, Svidník a Bardejov. Celkovo preskúmal 1608,5 km, čo predstavuje 52 cyklotrás.

„Cieľom bolo zdokumentovať aktuálny stav existujúcich cyklotrás, vyhodnotiť náročnosť trás, získať podrobnú fotodokumentáciu, vyhodnotiť tieto destinácie a navrhnúť odporúčania na budúce riešenie a realizáciu,“ ozrejmila vedúca Odboru strategického rozvoja Martina Slivková po februárovom rokovaní Zastupiteľstva PSK.

Okrem identifikácie bodových a líniových problémov a dĺžky bol vyhodnocovaný aj povrch komunikácií a jeho vhodnosť pre rôzne typy bicyklov. Taktiež šírka a sklon komunikácií na trase, či svetlosť pre určenie prejazdnosti úzkych miest. Každá trasa vo výslednom dokumente obsahuje zároveň odporúčania, ako sa vysporiadať s problematickými úsekmi, ale aj celkové zhodnotenie trasy.

„Všetky tieto trasy boli vyhodnotené do troch kategórií. Prvou kategóriou boli trasy vyhovujúce s nejakými drobnými odporúčaniami, napríklad v šírke, v zeleni alebo týkajúce sa značenia či lávok. Druhou kategóriou boli trasy vyhovujúce, avšak vedúce po cestách prvej triedy. Preto je odporúčané ich nevyznačovať a nepropagovať alebo riešiť nové trasovanie. Treťou kategóriou sú trasy, ktoré sú nevyhovujúce. Tých bolo v globále za tieto vybrané okresy 38 percent. Zvyšok sú vyhovujúce trasy,“ vysvetlila Slivková.

Celkovo je tak v okresoch Vranov nad Topľou, Stropkov, Svidník a Bardejov vyhovujúcich 1124,20 km trás a nevyhovujúcich 484,30 km trás. Konkrétne v okrese Vranov nad Topľou je 177,60 km nevyhovujúcich trás. V okrese Stropkov ide o 147 km trás, ktoré nevyhovujú, v okrese Bardejov 87,50 km a v okrese Svidník 72,20 km trás. Vyhovujúcich trás je 62 %.

V tomto roku plánuje prešovská župa zrealizovať poslednú časť pasportizácie cyklistických trás, aby mala zmapované všetky okresy v kraji. Výsledky pasportu jej následne ukážu, ktoré trasy je potrebné dobudovať, a ktoré upraviť tak, aby vznikla komplexná cyklodestinácia v Prešovskom samosprávnom kraji.

Autor: (Lea HEILOVÁ, PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2021
Európska komisia: Zimná hospodárska prognóza
Európska komisia minulý týždeň zverejnila Zimnú hospodársku prognózu, podľa ktorej sa očakáva nárast hospodárstva eurozóny a EÚ v rokoch 2021 a 2022. Očakáva sa, že slovenská ekonomika sa dostane na svoju predpandemickú úroveň do konca roka 2021 a v roku 2022 porastie.
viac
21.06.2021
Lávky cez rieku Poprad sa budú meniť za nové
Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade každoročne monitoruje stav mostov, lávok pre peších a vykonáva ich údržbu. Pri obhliadkach sa im nepozdával stav šiestich lávok cez rieku Poprad od Alžbetinej ulice po Športovú ulicu pri AquaCity.
viac
16.07.2021
Žilina získala miliónový grant na smart city riešenia
Mesto Žilina bude v rokoch 2021 a 2022 realizovať projektové aktivity v oblasti smart city riešení v hodnote 940 000 eur.
viac
23.08.2021
Havarijný stav mostov bude čoraz viac zaťažovať verejné, ale aj rodinné rozpočty
Súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzávierkam ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %