Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.09.2021 01:09

V Stropkove si zaspomínajú na bojové manévre z roku 1911


Stropkovský kaštieľ


Stropkovský kaštieľ ožije históriou bojov o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne. Nová výstava Krajského múzea v Prešove ponúka podľa jej autora Erika Ondriu aj zaujímavé informácie o priebehu manévrov rakúsko-uhorskej armády v okolí Stropkova a Svidníka v roku 1911.


Okrem originálnych exponátov sa návštevníci môžu tešiť aj na frontovú stravu, ktorú im naservírujú vojaci v dobových uniformách. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.       V septembri 1911 sa oblasť v okolí mestečiek Stropkov a Svidník stala podľa Ondriu na niekoľko dní jednou z najvýznamnejších častí Rakúsko-Uhorskej monarchie. Na vojenských manévroch, ktoré v tom čase prebiehali takmer na celom území Rakúsko-Uhorska, sa zúčastnilo približne 100.000 vojakov a 20.000 koní.       

"Hlavným motívom prebiehajúcich manévrov bola simulácia možného útoku cárskeho Ruska z priestorov východnej Haliče, čo je dnešná časť juhovýchodného Poľska, na monarchiu," vysvetľuje Ondria.       

Samostatná časť výstavy je venovaná najznámejším zbraniam, ktoré využívali obidve bojujúce strany počas prvej svetovej vojny.       

"Na výstave bude prezentovaných približne 150 exponátov z dejín Stropkova a, samozrejme, vojenstva, ako aj predmety osobnej vojenskej povahy, napríklad gombíky z uniforiem, rády, odznaky, vyznamenania či kovové ikonky, ktoré ruskí vojaci mali so sebou," hovorí Ondria.       

Návštevníci tu môžu podľa neho vidieť aj repliky dobových uniforiem, chladné a strelné zbrane a množstvo munície. Ako ďalej hovorí, v rámci rakúsko-uhorskej armády bolo štandardom, že pri vojenských cvičeniach boli ich absolventi dekorovaní pamätnými medailami, v tomto prípade v dvoch prevedeniach.       

"Krajské múzeum v Prešove uchováva vo svojej zbierke obidva exempláre týchto vzácnych pamätných medailí, ktoré veľmi radi ukážeme aj stropkovskej verejnosti," dodáva Ondria.       

Slávnostná vernisáž výstavy Manévre v roku 1911 v okolí Stropkova a Svidníka a boje o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne sa uskutoční vo štvrtok o 16.00 h v kaštieli Stropkov. V rámci sprievodného programu bude pristavená aj originálna poľná kuchyňa, ktorú budú obsluhovať vojaci oblečení v dobových uniformách. Návštevníci tak môžu ochutnať aj trochu frontovej stravy.       

Na výstave Krajského múzea v Prešove, ktorá potrvá do 16. decembra, spolupracovali Prešovský klub vojenskej histórie Dukla, mesto Stropkov a miestni nadšenci vojenskej histórie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
21.09.2018
V Stropkove vystavia unikátne šlabikáre z celého sveta
V stropkovskom kaštieli otvoria výstavu pod názvom „Šlabikáre učia stále“. Ide o unikátnu zbierku, ktorá pochádza od súkromného zberateľa. Výstava potrvá do konca novembra.
viac
30.11.2018
V stropkovskom kaštieli vystavujú predmety z konca druhej svetovej vojny
Autentické predmety spojené s históriou oslobodenia Stropkova môžu vidieť návštevníci v rámci výstavy Stropkov 1944 v tamojšom kaštieli. Pripravilo ju Krajské múzeum v Prešove - Kaštieľ Stropkov.
viac
28.11.2019
V Hanušovskom kaštieli predstavia najnovšie akvizície múzea
Krajské múzeum v Prešove sprístupní vo svojom barokovom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou nezvyčajnú prezentáciu. Na jednom výstavnom mieste sa tak ocitnú najnovšie zbierky z fondov histórie, etnológie a umeleckej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %