Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
26.04.2023 03:20

V Prešove kraj vybudoval nové špecializované zariadenie pre autistov


Z otvorenia nového Špecializovaného zariadenia určeného pre dospelých s poruchou autistického spektra v Prešove 25. apríla 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Dospelí autisti majú v Prešove vlastné špecializované zariadenie. Vzniklo prestavbou priestorov Centra sociálnych služieb (CSS) na Volgogradskej ulici.


Sociálne služby ambulantnou formou, ale aj fyzioterapiu či animoterapiu tu bude poskytovať tím zamestnancov z ďalšieho CSS kraja, zo Slnečného domu. Kapacita nového zariadenia, ktoré uviedli do prevádzky v utorok, je 20 klientov. Prešovský samosprávny kraj (PSK) do jeho zriadenia investoval viac ako 334 000 eur. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Nesmierne sa teším, že sa táto dobrá a prospešná vec podarila. Otvorením zariadenia pre dospelých autistov plníme naše sľuby, ktoré sme dali ich rodičom v roku 2021. Pokrývame tak aj túto kategóriu zdravotne znevýhodnených, ktorá v našom kraji absentovala, podporujeme ich samostatnosť, sebestačnosť a nezávislosť. Na Volgogradskej ulici sme týmto ľuďom s poruchou autistického spektra vytvorili naozaj čo najlepšie podmienky, ktoré spĺňajú všetky potrebné štandardy, ale najmä ich špecifické požiadavky. Postará sa tu o nich tím sociálnych pracovníkov zo Slnečného domu a poskytne im aj nadštandardné služby, ako je fyzioterapia či liečba pomocou zvierat aj prostredníctvom multisenzorickej miestnosti snoezelen," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

"Ja sa teším, že stojíme a otvárame priestory hodné 21. storočia. To znamená, že priestorovo i množstvom odborných zamestnancov i terapiami, nadštandardnými terapiami, ktoré tu budú prebiehať, môžeme klientom pomôcť veľmi výrazne sa začleniť do spoločnosti," doplnila riaditeľka CSS Slnečný dom Anna Suchá.

Rekonštrukcia priestorov v CSS Vita Vitalis v Prešove prebiehala od augusta 2022 a konkrétne sa týkala dispozičnej úpravy interiéru, ako aj rekonštrukcie toaliet. PSK do stavebných činností z vlastného rozpočtu investoval vyše 244 500 eur.

Ďalšou etapou projektu bolo zariadenie jednotlivých miestností – kancelárií, miestností pre klientov, šatní aj sociálnych zariadení. Pribudol tu nový nábytok, ako sú stoly, stoličky, skrine, v kuchyni kuchynská linka a vstavané elektrospotrebiče, taktiež nová sanita. Na dovybavenie interiéru poskytla prešovská krajská samospráva takmer 90 000 eur.

Cieľom novootvorenej sociálnej služby a odborných činností na Volgogradskej ulici v Prešove je aktivizovať a rozvíjať ľudí s poruchou autistického spektra, ktorí potrebujú ďalšiu odbornú pomoc pri začlenení sa do spoločnosti. Konkrétne ide o autistov s ukončenou povinnou školskou dochádzkou, prípadne praktickou školou, eventuálne iným typom školy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
11.02.2019
Predseda PSK zavádza výjazdové rokovania v regiónoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zavádza výjazdové rokovania predsedu kraja Milana Majerského v jednotlivých regiónoch. Prvé z nich sa uskutoční v stredu (13. 2.) v Starej Ľubovni. Jeho cieľom je dialóg so starostami obcí a podnikateľmi okresu o ich problémoch, potrebách a pomoci.
viac
02.01.2020
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdelila ďalšie financie
Z celkovej sumy takmer 64-tisíc pridelili 51 975 eur ľuďom postihnutým tragédiou na Mukačevskej ulici č. 7 v Prešove. Ďalších 12-tisíc eur rozdelili 39 žiadateľom - rodinám v sociálnej, zdravotnej, ekonomickej či existenčnej núdzi.
viac
20.02.2021
PSK zriadi veľkokapacitné očkovacie centrá, prvé vznikne v Prešove
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zriadi na svojom území veľkokapacitné očkovacie centrá. Prvé vznikne v Prešove, ďalšie pribudnú vo vybraných mestách v rámci celého kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %