Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.01.2023 10:55

V Nižnom Slavkove odhalili pamätnú tabuľu 1. československému armádnemu zboru


Na snímke slávnostné odhalenie pamätnej tabule príslušníkom 1. československého armádneho zboru spojené s pietnym aktom v Nižnom Slavkove 20. januára 2023. FOTO TASR - František Iván


V obci Nižný Slavkov v okrese Sabinov v piatok predpoludním slávnostne odhalili pamätnú tabuľu príslušníkom 1. československého armádneho zboru. Stalo sa tak v rámci trojdňového podujatia pod názvom "Boje o Branisko 2023 - Nižný a Vyšný Slavkov", ktoré pripravili pri príležitosti 78. výročia oslobod


"Je to pamiatka na tých, ktorí bojovali za slobodu a v boji položili svoj život," uviedol starosta Nižného Slavkova Jozef Kamenický.       

V rámci trojdňového podujatia pripravili aj improvizovanú bojovú činnosť medzi obcami Nižný a Vyšný Slavkov podľa historických podkladov. Súčasťou akcie je aj prednáška o oslobodení obce Nižný Slavkov. "Keď nás oslovili s podporou organizácie tohto podujatia, súhlasil som, pretože si myslím, že každého, kto bojoval so zbraňou v ruke za slobodu národa si treba vážiť a aj takýmto spôsobom si týchto ľudí pripomínať. Nižný Slavkov bol oslobodený 1. československým armádnym zborom 24. januára 1945 o 16. hodine," upozornil Kamenický.       

Na odhalenie pamätnej tabule prišlo niekoľko desiatok ľudí. Trojdňové podujatie, ktoré vyvrcholí v nedeľu 22. januára, pripravili spomínané obce spolu s klubmi vojenskej histórie Polom, Dukla a zo Zlína a ďalšími partnermi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MV SR plánuje zvýšiť príspevky pre dobrovoľné hasičské zbory obcí
Príspevky pre dobrovoľné hasičské zbory obcí by sa mali zvýšiť. Uvažuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré pripravuje novelu príslušnej vyhlášky.
viac
02.05.2018
Na Vojenskom cintoríne odhalili pamätnú tabuľu s menami padlých vojakov
Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok 30. apríla pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny za účasti delegácií veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska.
viac
05.11.2022
Obec Nižný Slavkov plánuje riešiť problém s vodou v rómskej osade
Najväčším problémom, ktorý obec Nižný Slavkov v okrese Sabinov dlhodobo rieši, je prístup k vode do osady pre marginalizovanú rómsku komunitu.
viac
30.11.2022
PSK buduje za Nižným Slavkovom nový most za viac ako milión eur
Nad potokom Kanišov za obcou Nižný Slavkov stavia Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom Správy a údržby ciest (SÚC) PSK nový most, ktorý nahradí pôvodný vyše 70-ročný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %