Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
08.06.2023 02:25

V Kysuckom N. Meste protestovali proti spaľovni, prevádzkovateľ kritiku odmieta


Snímka zdroj: (ta3.com).


Zrušenie spaľovne odpadu v Kysuckom Novom Meste požadujú obyvatelia, ktorí sa zišli v stredu na proteste pred jej prevádzkou.


Občianska iniciatíva Kysucké Nové Mesto (KNM) argumentuje popredným miestom okresu v úmrtí pacientov s onkologickými ochoreniami, umiestnením spaľovne v obytnej zóne a silným znečistením ovzdušia. Prevádzkovateľ spaľovne, spoločnosť FCC Slovensko, kritiku odmieta. Spaľovňa podľa nej disponuje potrebnými licenciami, využíva moderné technológie z hľadiska ochrany ovzdušia i ostatných zložiek životného prostredia.

Podľa Petra Janíka z Občianskej iniciatívy KNM je mesto v zle vetranej kotline s častými inverziami. "Okres sa zaraďuje do skupiny veľmi silno zaťažených znečistením ovzdušia. Protestujeme už viac ako 15 rokov a náš cieľ je uzatvorenie prevádzky," povedal.

Manažérka komunikácie spoločnosti FCC Slovensko Zuzana Krenyitzká podotkla, že komunikácia s občanmi Kysuckého Nového Mesta je a vždy bola transparentná. "Dôkazom je napríklad deň otvorených dverí, ktorý sme organizovali už niekoľkokrát. On-line monitoring meraných emisií, kde mohli občania priamo v čase sledovať namerané hodnoty emisií, ako aj verejne dostupný mesačný a ročný protokol meraných emisií. Zároveň vždy spolupracujeme s orgánmi a úradmi, ktoré u nás vykonávajú pravidelné alebo náhodné kontroly a prešetrujú prípadné podnety," skonštatovala.

Spaľovňa je podľa nej od 1. apríla zatvorená z dôvodu plánovanej údržby. "Spoločnosť realizuje obnovu niektorých častí technológie, aby si prevádzka udržala najvyššie štandardy v zmysle platnej legislatívy a z hľadiska ochrany ovzdušia aj ostatných zložiek životného prostredia. Každá technológia si po určitom čase nepretržitej prevádzky vyžaduje nevyhnutnú obnovu a údržbu," dodala Krenyitzká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.12.2018
Bratislavské Nové Mesto bude mať svoju prvú wifi zónu
Zóna s bezplatným pripojením na internet by mala vzniknúť v parku na Račianskom mýte. Mestská časť totiž v rámci projektu Európskej komisie WiFi4EU získala dotáciu 15.000 eur.
viac
04.12.2019
Nové Mesto pomôže vianočným príspevkom takmer 200 obyvateľom
Bratislavské Nové Mesto aj tento rok aspoň čiastočne spríjemní blížiace sa vianočné sviatky tým svojim obyvateľom, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi. Takmer dvom stovkám vyplatí mestská časť jednorazový vianočný príspevok.
viac
10.01.2020
Najdlhší úsek Vážskej cyklomagistrály postaví TSK z eurofondov
Najdlhší úsek 100-kilometrovej Vážskej cyklomagistrály z Nového Mesta nad Váhom do Trenčína bude financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu. Informoval o tom poverený vedúci odboru dopravy Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Radovan Hladký.
viac
23.12.2021
Štartuje výstavba diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta
Národná diaľničná spoločnosť v stredu pristúpila k podpisu zmluvy na výstavbu diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta na diaľnicu D3.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %