Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
21.08.2023 07:00

V Habovke vznikne náučný chodník sakrálneho a prírodného dedičstva


Ilustračná snímka.


V oravskej obci Habovka vznikne štyri kilometre dlhý náučný chodník sakrálneho a prírodného dedičstva. Financovať ho budú z projektu cezhraničnej spolupráce s českým mestom Hustopeče. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.


Náučný chodník prepojí kultúrno-historické prvky, najmä kaplnky a kamenné kríže roztrúsené v intraviláne a extraviláne. Mnohé z nich majú podľa Žabenského zaujímavú niekoľkostoročnú históriu a sú súčasťou prírodného územia. "Tie habovské pochádzajú z významnej kamenosochárskej barokovej dielne Bielopotockých zo susedného Oravského Bieleho Potoka. Prepojenie týchto drobných sakrálnych objektov a jedinečného prírodného potenciálu prostredia Roháčov a Hanáckeho Slovácka vytvorí zaujímavý funkčne ucelený produkt kultúrneho turizmu," zhodnotil.

Starosta Habovky Alojz Lajčin zhodnotil, že cieľom projektu je ponúknuť turistom ďalšiu zaujímavú alternatívu pre návštevu.

Projekt s celkovým rozpočtom vyše 82 000 eur ukončia do novembra tohto roku. Investícia počíta aj s vysadením pôvodných drevín. Pribudnú lavičky, koše, smerovníky, informačné tabule či náučné prvky. V Habovke pôjde o trasu, na ktorej budem sedem objektov - zastavení: kríž za Studenou, kríž Svätej trojice, kaplnka Márie Magdalény, Morový cintorín, kríž s Pannou Máriou, kríž na Stodolisku a kríž na Paškovke. V Hustopečiach okrem terénnych úprav pribudne potrebný mobiliár a informačné prvky pri Božích mukách a pri kaplnke.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
Pozvánka na festival Hory a mesto 2017
Spoločnosť ASEKOL SK je už po piatykrát partnerom festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa v Bratislavskom Auparku uskutoční od 22. do 26. marca 2017.
viac
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %