Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
11.05.2022 10:35

TTSK vypracoval štúdiu rozvoja cyklistickej dopravy


Ilustračná snímka.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vypracoval štúdiu rozvoja cyklistickej dopravy na svojom území a v spolupráci s občianskymi združeniami aktualizoval stratégiu rozvoja cyklotrás a cyklodopravy na roky 2018 až 2023.


Oba dokumenty budú predmetom 30. riadneho zasadnutia krajského zastupiteľstva v stredu (11.5.). Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

„TTSK sa v poslednom období pustil do výstavby cyklotrás, doplnkovej infraštruktúry i obnovy cykloturistického značenia. Paralelne sme pripravili aj koncepčné dokumenty. Do aktualizácie stratégie, ktorú spracoval Slovenský cykloklub, sme intenzívne zapojili obce aj mestá, ktoré tiež môžu žiadať o nové eurofondy a prostriedky z plánu obnovy. Dôležitá totiž bude koordinácia jednotlivých zámerov tak, aby sa vzájomne užitočne dopĺňali. Obyvateľom chceme ponúknuť reálnu, bezpečnú a komfortnú alternatívu k cestovaniu autom,“ uviedol Viskupič.

Komplementárnym dokumentom ku stratégii je Štúdia rozvoja cyklistickej dopravy v Trnavskom kraji, ktorá vznikla v spolupráci s Cyklokoalíciou. Tento materiál kladie dôraz na princípy hodnoty za peniaze, teda navrhuje finančne efektívne riešenia so spoločenskou návratnosťou investícií do rozvoja cyklistickej dopravy. „Na základe analýzy dát o mobilite obyvateľov v štúdii navrhujeme koncentrovať podporu cyklistickej dopravy do intravilánov obcí a okolia miest v kraji. Práve takéto riešenia majú najvyššiu hodnotu za peniaze. Inak povedané, pozitívne ovplyvnia široké spektrum obyvateľov za efektívneho vynaloženia finančných prostriedkov. Cielenými investíciami tam, kde o to ľudia majú záujem, chceme prispieť k zvýšeniu podielu cyklistickej dopravy v kraji,“ doplnila cyklokoordinátorka TTSK Silvia Szokolová. Ako príklad uviedla potenciál trás v okolí Jaslovských Bohuníc.

TTSK tento rok z vlastného rozpočtu postaví 1,9-kilometra dlhý úsek cyklotrasy medzi obcou a atómovou elektrárňou. V ďalšej fáze sa počíta s prepojením Jaslovských Bohuníc, Malženíc a Trnavy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
TTSK podporí cyklotrasy na Záhorí sumou 81 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporil samosprávy v okresoch Senica a Skalica celkovou sumou 81 000 eur na obstaranie projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov v dĺžke približne 24 kilometrov. Informovala o tom riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna.
viac
25.05.2020
Na Zastupiteľstve PSK budú rokovať o rozpočte a cyklodoprave
Úprava rozpočtu a stratégia rozvoja cyklodopravy sú hlavné témy rokovania prešovských krajských poslancov na ich 20. zasadnutí v pondelok 25. mája.
viac
24.08.2020
SR zatiaľ v podpore cyklistickej dopravy oproti okolitým krajinám zaostáva
Slovensko zatiaľ v podpore a využívaní cyklistickej dopravy v porovnaní s okolitými krajinami zaostáva. Najviac kilometrov cyklotrás zo slovenských miest má Bratislava, potenciál rozvoja v tomto smere má napríklad aj Trnava.
viac
10.01.2024
TTSK vlani vybudoval 24 kilometrov cyklotrás
Päť úsekov cyklotrás v celkovej dĺžke 24,3 kilometra za 4,9 milióna eur vybudoval v roku 2023 Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Tri úseky pribudli na Moravskej cyklomagistrále, ďalší na Vážskej cyklomagistrále a jeden realizoval v spolupráci s obcou Jaslovské Bohunice a Slovenskými elektrárňami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %