Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
11.10.2022 08:25

Tretiu etapu opravy Baníckeho múzea ukončili


Banícke múzeum v Gelnici.


Tretiu etapu opravy Baníckeho múzea v Gelnici ukončili. V rámci nej počas uplynulých mesiacov zrekonštruovali čelnú fasádu budovy a zrenovovali okná na nej. Potvrdil to vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mesta Milo Janáč.


"Prostriedky sme získali z regionálneho príspevku v rámci programu Podpora najmenej rozvinutých okresov z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Celkovo išlo o sumu 96 340 eur. Mesto v tomto prípade spolufinancovať nemuselo," povedal s tým, že Gelnica z uvedeného rezortu získala celkovo takmer 170 000 eur. Peniaze okrem opravy fasády použili aj na vybudovanie historického náučného chodníka v meste a dobudovanie nových prvkov v Banskom skanzene. Spolufinancovanie mesta predstavovalo 26 000 eur.

Prvú etapu rekonštrukcie Baníckeho múzea financovali z regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy ešte z Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Uskutočnila sa v roku 2019. V rámci nej opravili fasádu veže múzea, časť priľahlej strechy a pribudol aj nový bleskozvod. Výška príspevku bola 121 000 eur, spolufinancovanie mesta predstavovalo 21 000 eur.

Druhá etapa sa uskutočnila vlani. Zahŕňala dokončenie opravy strešnej krytiny. "Peniaze sme získali z programu Obnov svoj dom z Ministerstva kultúry SR. Išlo o 18.000 eur. Ďalších takmer 9000 eur na tento účel vynaložilo mesto zo svojho rozpočtu," dodal Janáč.

Mesto sa chce v ďalších etapách opravy zamerať na úpravu nádvoria aj vnútorných priestorov múzea. Podľa jeho slov je to v štádiu príprav.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2020
Warholovo múzeum sa rekonštruovať bude, na Úrad PSK prišli prvé peniaze
Pôvodne v januári očakávanú prvú splátku schválenej dotácie vlády na rozsiahlu rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach v sume dva milióny eur už má Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom účte.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
26.01.2022
Žilinský kraj ukončil modernizáciu ôsmich mostov
Žilinský samosprávny kraj ukončil modernizáciu ôsmich mostov na Kysuciach. Investícia v celkovej hodnote viac ako 2 milióny eur bola financovaná zo zdrojov Európskej únie. Súčasťou prác bola aj oprava viac ako 1,5 kilometra cesty II/487 v dvoch úsekoch - vo Vysokej nad Kysucou a Podvysokej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %