Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
16.10.2018 11:50

Spustili sme 6. ročník súťaže pre základné školy Hovorme o jedle


Ilustračná snímka TASR


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) spustila 6. ročník týždňa Hovorme o jedle. Žiaci základných škôl (ZŠ) budú v tomto týždni až do piatka 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotografovať na tému jedlo, výživa a význam potravín.


Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.  Uviedla, že oficiálne otvorenie týždňa aktivít Hovorme o jedle sa tentokrát uskutočnilo v Základnej škole na Vazovovej ulici v Bratislave. Predseda Únie potravinárov Slovenska a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu (zväz je členom SPPK) Stanislav Voskár odovzdal tamojším prvákom mliečne výrobky ako pozornosť od slovenských mliekarov. Práve téma mlieka a mliečnych výrobkov je jednou z vyhlásených denných tém, na ktoré budú počas pracovného týždňa žiaci ZŠ vypracovávať rôzne projekty.       

"Stále máme veľké rezervy v oblasti vzdelávania našich spotrebiteľov všetkých vekových kategórií v rámci výživy a významu potravín vyrobených na Slovensku. Aj preto pokračujeme s projektom Hovorme o jedle a už šiesty rok v spolupráci s učiteľmi základných škôl vychovávame najmladšiu generáciu spotrebiteľov. Počas trvania projektu sa o potravinách učili už desiatky tisíc žiakov," povedal na ZŠ Vazovova Voskár.       

Tento rok sa podľa Holéciovej do aktivít týždňa Hovorme o jedle zapojilo celkovo 452 základných škôl z celého Slovenska. Pre žiakov je v aktuálnom týždni pripravená výtvarná súťaž "Chutné maľovanie", literárna súťaž "Kúzlo dobrého jedla", fotografická súťaž "Očami gurmána" a súťažno-vzdelávacia aktivita "Hovorme o jedle".      

 "Projekt, ako je Hovorme o jedle, je veľmi dôležitý a prínosný. Obchody ponúkajú pre spotrebiteľa množstvo potravín, z ktorých si každý deň v obchode vyberáme. Preto je potrebné, aby už deti začali vnímať, prečo je dôležité zdravo sa stravovať," uviedla koordinátorka projektu Hovorme o jedle na ZŠ Vazovova Daniela Tokárova Gaburjáková.       

Cieľom projektu je podľa Holéciovej vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.       

Holéciová dodala, že výhercov zaujímavých cien vyhlási Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na slávnostnom vyhodnotení 16. novembra 2018 v Bratislave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Liptovský „Švábkafest“
Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.
viac
18.07.2017
Najlepších dobrovoľných hasičov na Slovensku majú v Kútoch
Víťazstvo z tohtoročných Majstrovstiev Slovenska dobrovoľných hasičských zborov si v kategórii mužov aj žien odnášajú dobrovoľní hasiči z Kútov v okrese Senica.
viac
11.10.2019
V súťaži O najkrajšiu tortu Slovenska triumfovala V. Mikolajová
Žilinčanka Viktória Mikolajová sa so svojou detskou tortou stala absolútnou víťazkou desiateho ročníka súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska. Rozhodla o tom vo štvrtok (10. 10.) odborná porota v púchovskom Divadle.
viac
21.03.2020
Súťažiť o najkrajší list môžu deti aj elektronicky
O týždeň končí súťaž pre deti a mládež v písaní listov. Posledný termín na zapojenie sa do súťaže Najkrajší list 2020 je 27. marec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %