Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
28.12.2022 02:25

Slanický ostrov umenia navštívilo takmer 50 000 ľudí


Slanický ostrov umenia.


Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove navštívilo počas turistickej sezóny 49.685 turistov. Informoval o tom riaditeľ Oravskej galérie Michal Čajka.


Oravská galéria podľa neho aj v tento rok zabezpečovala dopravu na ostrov vlastnou loďou OG Slanica. "Na ostrove spravovala galéria trojicu expozícií - ľudového sakrálneho umenia z obdobia 18. až 20. storočia v interiéri Kostola Povýšenia sv. Kríža, oravskej kamenosochárskej tvorby v exteriéri ostrova a expozíciu venovanú budovaniu Oravskej priehrady a zatopeným obciam v hrobke Klinovských," priblížil.

Návštevníci mohli pri vstupe na loď platiť platobnými kartami a ďalšou novinkou bol rezervačný online systém. "V programovej ponuke pribudol Detský slanický ostrov umenia, ktorý je zameraný na najmenšieho diváka. V rámci 45. ročníka Hudobného leta sa predstavili návštevníkom ostrova Pacora Trio, sláčikové kvarteto Stylish quartet a hudobný hosť Jozef Piták," uviedol Čajka.

V septembri odohrali v kostole ako súčasť multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla predstavenia Zuzanka Hraškovie, Denník Anny Frankovej a divadelnú hru Pieskovisko. Na sklonku augusta sa na spomienkovej svätej omši v priestore kostola opäť stretli rodáci a ich potomkovia zo zatopenej obce Slanica, dodal riaditeľ Oravskej galérie.

V roku 2022 pokračovala pamiatková obnova Kostola Povýšenia sv. Kríža. "Dokončili sa hodnotiace procesy minuloročných pamiatkových výskumov. Vypracovala sa projektová dokumentácia na revitalizáciu a obnovu národnej kultúrnej pamiatky. Projektovú dokumentáciu finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR z dotačného programu Obnovme si svoj dom a prispel aj náš zriaďovateľ, ktorým je Žilinský samosprávny kraj," zhrnul Čajka.

"V prístave č. 2 sme dokončili úpravy na exteriérových fasádach správcovského domu. Celý ostrov, najmä jeho západná časť, sa očistila od náletových drevín a vyčistila od naplavovaného odpadu. V areáli galérie v prístave, ale aj na ostrove sme inštalovali kamery s cieľom monitoringu," uzavrel riaditeľ Oravskej galérie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Oravská galéria zaháji 44. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami otvára svoje expozície. Dopraví Vás tam loď OG SLANICA, ktorá začína tohtoročnú plavebnú sezónu v sobotu 13. mája.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
07.10.2022
Slanický ostrov umenia navštívilo do konca augusta takmer 46 000 ľudí
Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove navštívilo v období od 30. apríla do konca augusta tohto roka 45.881 ľudí. Oproti vlaňajšku zaznamenali pokles návštevnosti. Uviedol to riaditeľ Oravskej galérie v Dolnom Kubíne Michal Čajka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %