Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
23.06.2023 09:30

Samosprávy vyzývajú na zachovanie verejného záujmu na úseku D1 Turany-Hubová


Snímka zdroj: (NDS).


Na zachovanie verejného záujmu pri stavbe úseku diaľnice D1 Turany-Hubová vyzývajú v otvorenom liste zástupcovia samospráv a podnikateľov.


Na tlačovej konferencii vo štvrtok v Martine informovali, že ide o záchranu zásob podzemnej vody, zníženie výdavkov štátneho rozpočtu na výstavbu a prevádzku úseku a zníženie nákladov na projektovú dokumentáciu a prípravné fázy súvisiace s tunelovým variantom.

Podľa predsedu sekcie dopravy Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Jána Mišuru sa signatári otvoreného listu pre členov vlády a viaceré inštitúcie obávajú, že nebudú splnené verejné záujmy. "Exekutíva prezentuje, že diaľnica je verejný záujem. Ale verejný záujem je aj ochrana vôd. Proces prípravy sa teraz prerušil, lebo sa neurobila vodná EIA. Smerovalo to len k tunelovému variantu a neposudzovali sa všetky varianty vodnej EIA. Potom sa mal vybrať najvhodnejší, ktorý bude spĺňať podmienky, že sa zachránia podzemné vody a zároveň sa postaví diaľnica," uviedol.

Vodný zdroj, ktorý zásobuje obce v okolí stavby, považuje za ohrozený aj starosta Krpelian Martin Schestág. "Pretože obec je povinná zabezpečiť obyvateľstvu zásobovanie pitnou vodou, mám obavu, že prídeme o tento zdroj vody. Žiadny iný zdroj v blízkom okolí nie je. Čiže, buď by sme museli hľadať technické riešenia a dopraviť vodu zo vzdialeného vodného zdroja, čo vyvoláva finančné náklady. Alebo by sme to museli riešiť len núdzovým zásobovaním pitnou vodou, z čoho máme obavu," podotkol.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude podľa generálneho riaditeľa Vladimíra Jacka rešpektovať názor odborníkov. "Ak odborníci povedia tunelová forma, bude tunelová forma. Ak odborníci povedia nie tunelová forma, bude to nie tunelová forma. Keď dostaneme konečnú správu o vodnej EIA, vtedy spúšťame ďalšie kroky," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2019
Žilinská županka bola na kontrole výstavby úseku D1
Vedenie Žilinskej župy na čele s Erikou Jurinovou bolo po roku opäť na stavbe dôležitého diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
12.12.2019
Lozorno žiada ŽSR o prehodnotenie zámeru predať areál ŽST v obci
Obyvatelia Lozorna v okrese Malacky žiadajú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), aby prehodnotili svoj zámer odpredať budovu železničnej stanice (ŽST) v Lozorne vrátane priľahlých pozemkov.
viac
26.05.2021
Takmer 650 ľudí z kultúry sa pre plán obnovy obrátilo na predstaviteľov EK
Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.
viac
11.01.2024
Žiadosť o riešenie následkov z tvorenia kolón na hranici
Združenie miest a obcí Slovenska žiada otvoreným listom ministerstvo dopravy o riešenie následkov z tvorenia kolón kamiónov na východnej hranici Vyšné Nemecké.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %