Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
16.09.2023 08:55

Samosprávy rokovali s premiérom k téme decentralizácie verejnej správy


Snímka zdroj: ZMOS


Decentralizácia verejnej správy bola témou rokovania zástupcov samospráv s premiérom Ľudovítom Ódorom. ZMOS na stretnutí zastupoval jeho predseda Jozef Božik, 1. podpredseda Martin Červenka a podpredseda Komory miest Rady ZMOS Martin Chren.


„Hovorili sme aj o príprave dokumentu, ktorý chce, ako bielu knihu, odovzdať súčasná poverená vláda novej vláde, ktorá nastúpi po septembrových predčasných parlamentných voľbách. Každá jedna z organizácií hovorila o svojej predstave reformy a diskutovalo sa aj o dokumente, ktorý bol dnes vo svojej základnej podobe odprezentovaný jednotlivým organizáciám. 3. októbra 2023 by sa mala uskutočniť konferencia k tejto téme. Dohodli sme sa, že pripomienky budú jednotlivé organizácie samospráv dávať samostatne. Cieľom ZMOS-u je pripraviť diskusiu, ktorá bude otvorená pre širokú odbornú verejnosť z radov členov ZMOS-u, aby sme s nadchádzajúcou vládou vedeli postupne nastavovať kompetencie samospráv tak, aby znamenali efektívny model služieb pre občanov obcí a miest. Naša organizácia združuje bezmála 2800 obcí a miest a mestských častí Bratislavy a Košíc, a tak je diskusia najzložitejšia, ale pre konečný výsledok aj najdôležitejšia,“ informoval predseda ZMOS Jozef Božik po rokovaní, ktoré sa v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave uskutočnilo vo štvrtok 14. septembra 2023.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
21.12.2021
Už desať rokov pomáhame obciam zvládať výzvy digitalizácie
„Kým v minulosti brali obce elektronizáciu často ako nutné zlo, dnes sa už situácia mení. Aj zamestnanci samospráv si uvedomujú, že digitalizácia im šetrí aj peniaze,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia DEUS Katarína Lešková.
viac
22.12.2021
ZMOS: Rok dôležitých analýz
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka vypracovalo 10 analýz, ktoré detailne mapujú rôzne problematiky a nechýbajú v nich ani návrhy riešení s pozitívnymi dopadmi.
viac
22.05.2023
Bratislava: K reforme samosprávy sa vyjadriť nevie, pripomína podfinancovanie
Mesto Bratislava sa zatiaľ k pripravovanej reforme územnej správy z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR vyjadriť nevie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %