Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
17.09.2020 04:14

Šakal zlatý nie je na Slovensku "exotikou"


Šakal zlatý (Canis aureus Linnaeus).


Šakal zlatý už nie je na území Slovenska exotickým druhom. Tvrdia to ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na základe záberov z fotopascí nainštalovaných v území senianskej depresie v okresoch Michalovce a Sobrance.


„Senianska depresia je vo všetkých parametroch vhodným biotopom pre výskyt šakala, či už z hľadiska potravnej ponuky alebo z hľadiska úkrytových možností,” vysvetlili ochranári svoje rozhodnutie zmonitorovať pohyb šakala zlatého (Canis aureus Linnaeus) práve v tejto oblasti. O výskyte druhu mali tiež svedčiť čoraz početnejšie akustické záznamy.      

„Posledné pozorovania dokazujú nielen vzostup početnosti, ale aj rozšírenie areálu. Podľa dostupných údajov sa šakal rozšíril z južných častí na ďalšie územia Slovenska,” konštatovala CHKO Vihorlat na svojej internetovej stránke s tým, že šakal sa v súčasnosti vyskytuje aj vo všetkých susedných štátoch.      

Šakal zlatý je v zozname cicavcov Slovenska od roku 1947, prvý známy doklad o jeho výskyte na Slovensku pochádza z roku 1989, keď bol ulovený jeden jedinec pri obci Čierna v okrese Trebišov. Ďalšie údaje o výskyte šakala mali tiež pochádzať z južného Slovenska. „Postupne sa zvyšoval počet vizuálnych i akustických pozorovaní šakala, a to aj z ostatného územia. V roku 2016 sa na celom Slovensku početnosť druhu odhadovala na 155 jedincov,” doplnili ochranári. Aktuálne šakal zlatý nie je na Slovensku chráneným druhom, jeho lov je povolený od 1. augusta do konca februára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
14.03.2020
Vedci sa zaoberajú inváznymi rastlinami a ochranou prírodného bohatstva
Vedci z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) riešia viacero projektov zameraných na výskum inváznych rastlín na Slovensku a v zahraničí.
viac
10.09.2020
Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka
Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %