Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.03.2019 08:27

Rezort školstva je otvorený diskusii o detských lesných kluboch


Lesný klub Žabka, Ilustračná snímka, zdroj: lesnaskolka.blogspot.com


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR je otvorené verejnej diskusii o tom, ako by mali na Slovensku fungovať lesné detské kluby. Tých je v súčasnosti registrovaných viac ako 16. Uvažuje sa o nich ako o alternatíve štandardných materských škôl.


Diskusia o ich fungovaní v rámci krajín V4 sa uskutočnila vo štvrtok na pôde Ministerstva životného prostredia SR.       

"Sme za otvorenie verejnej diskusie o tejto téme a určení presných pravidiel ich fungovania v našom školskom systéme. Dôležité je stanoviť presné podmienky hygienického zabezpečenia prevádzky lesných škôlok. Máme záujem odborne sa o tejto téme baviť vzhľadom na skutočnosť, že toto vzdelávanie v iných krajinách ako alternatíva úspešne funguje," uviedol pre TASR štátny tajomník rezortu školstva Peter Krajňák.       

Lesné detské kluby sú zariadenia, v ktorých sa starostlivosť o deti uskutočňuje predovšetkým vonku v prírodnom prostredí. Na jedného pedagóga pripadá presný počet detí. Tie musia mať aj tzv. zázemie, teda miesto, kde si na určitý čas môžu odpočinúť, najesť sa, prezliecť sa, zahriať, prípadne sa venovať kresleniu či písaniu. Taktiež je tu prístup k pitnej vode a toaletám.       

Režimy v detských lesných kluboch na Slovensku fungujú rôzne. Niektoré sú otvorené päť dní v týždni, niektoré len dva. "Je nám jasné, že rozdiel medzi nami a materskými školami exituje. Nechceme ľudí zavádzať, že my sme materská škola. V asociácii je 16 takýchto organizácií, ale nie všetky kluby sa do asociácie pripojili. Najviac je ich okolo Bratislavy," uviedla pre TASR Lenka Hrúzová z Asociácie detských lesných klubov na Slovensku.       

Debatu s rezortmi školstva a zdravotníctva začala táto asociácia v roku 2017. "Aj nám samým by sa lepšie pracovalo, keby sme poznali konkrétne podmienky, v ktorých by to vyhovovalo všetkým. My sami máme pocit zodpovednosti voči deťom aj voči ľuďom, ktorí v kluboch pracujú. Chceme, aby sa cítili bezpečne," zdôraznila Hrúzová.

V Česku v súčasnosti funguje 140 lesných škôlok. Tereza Valkounová z českej Asociácie lesných materských škôl tvrdí, že rodičia tam majú "veľký záujem o inovatívne vzdelávanie". Lesné materské školy sú tam súčasťou predškolského vzdelávania, teda majú presnú legislatívnu definíciu. "Keď prídete do lesnej škôlky, vyzerá to v nich inak. Ale funkciu plní. Je zdravá, bezpečná a slúži k vzdelávaniu detí. Aktuálne legislatívne riešime stravovanie v takýchto zariadeniach," vysvetlila pre TASR Valkounová. Inšpiráciu Česi získali v Nemecku, kde takýto typ škôlok funguje 25 rokov.       

Zástupkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre Alena Gregušová povedala, že treba si uvedomiť, že len-čo by nejaká právnická osoba prevzala na seba zodpovednosť za prevádzku takéhoto typu zariadenia, tak by mala byť napríklad splnená aj povinnosť zásobovania zdravotne bezpečnou pitnou vodou. "Nevylučujeme, že by to mohlo fungovať aj takýmto spôsobom a v podstate sa dá povedať, že aj dnes je to v našej legislatíve zadefinované tak, že zariadenie pre deti musí byť zásobované zdravotne bezpečnou pitnou tečúcou aj teplou vodou. Táto požiadavka tu už je. Nemáme zadefinované, že to musí byť zásobovanie z verejného vodovodu. Je podmienka, že voda musí spĺňať požiadavky na kvalitu a musí byť zdravotne bezpečná," zdôraznila Gregušová pre TASR. Ako podotkla, tzv. suché záchody súčasná legislatíva na Slovensku nepripúšťa. Zdôraznila, že ku kompromisu by mohlo medzi stranami dôjsť, ale je dôležité, aby si lesné kluby uvedomili, čo všetko legislatívna zmena zahŕňa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Do predškolských zariadení budú môcť byť prijaté len zaočkované deti
Do predškolského zariadenia budú môcť byť v budúcnosti prijaté len deti, ktoré absolvovali povinné očkovanie. Avizuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Cieľom je prevencia a ochrana zdravia detskej populácie. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.
viac
25.08.2020
V našich podmienkach spôsobujú komárie kalamity takzvané lesné komáre
V našich podmienkach spôsobujú komárie kalamity takzvané lesné komáre - Aedes. Ich samičky nekladú vajíčka na hladinu vôd, ale na vlhké bahno či vlhkú zem v lužných lesoch a medzihrádzových priestoroch, ktoré sú periodicky zaplavované.
viac
13.05.2021
Myjava začala s rekonštrukciou ZŠ s MŠ Turá Lúka za 450 000 eur
Mesto Myjava začalo rekonštrukciu základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v mestskej časti Turá Lúka. Odhadované celkové náklady na investičnú akciu sú vo výške 450 000 eur. Informoval o tom primátor mesta Myjava Pavel Halabrín.
viac
15.09.2021
Mesto otvorilo prvé dve špeciálne triedy na MŠ a ZŠ pre deti s autizmom
Historicky prvé špeciálne triedy materskej školy (MŠ) a základnej školy (ZŠ) určené pre deti so zdravotným znevýhodnením otvorili v týchto dňoch na sídlisku Mazorníkovo v meste Brezno.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %