Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
26.06.2023 01:30

Referenda o plánovej výstavbe spaľovne sa zúčastnilo 48,92 percent voličov


Ilustračná snímka.


Referenda o výstavbe spaľovne v obci Močenok v okrese Šaľa sa zúčastnilo 48,92 percenta oprávnených hlasujúcich, čo je 1741 zapísaných voličov v obci. Referendum tak bolo neplatné. Informovala o tom obec na webovej stránke.


Na otázku Ste za výstavbu Centra cirkulárnej ekonomiky na energetické zhodnocovanie odpadov (spaľovne) v katastrálnom území obce Močenok? sa kladne vyjadrilo 87 ľudí, čo predstavuje päť percent zúčastnených voličov. Proti výstavbe spaľovne bolo 1642 voličov, čo predstavuje 94,31 percenta zúčastnených hlasujúcich. Do hlasovacej urny vložilo neplatný lístok 11 voličov.

Investíciu v hodnote približne 120 miliónov eur chce v obci realizovať spoločnosť ewia. Centrum, ktoré má vyrásť medzi Šaľou a Močenkom, plánuje ročne spracovať približne 130 000 ton odpadu. Vytvoriť sa v ňom má 200 nových pracovných miest. "Nový závod plánuje dotrieďovať a upravovať jednotlivé zložky komunálneho a priemyselného odpadu. Ten, ktorý nebude vhodný na recykláciu, bude energeticky zhodnocovaný. To je spojené s výrobou a dodávkou tepla a elektrickej energie," uvádza sa v popise činnosti CCE.

Proti investícii sa búrili aj obyvatelia Šale a okolitých obcí. "Niekoľko tisíc ľudí podpísalo petíciu, desiatky z nich zaslali pripomienky v rámci konania EIA a svoj názor vyjadrili aj na verejnom prerokovaní. V lete 2021 aktivisti dokonca vytvorili živý nápis Stop spaľovni," uviedol vo februári člen petičného výboru proti výstavbe spaľovne (CCE) Šaľa Michal Toma.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2016
Starosta Chorvátskeho Grobu ostáva vo funkcii
Starosta obce Chorvátsky Grob Radovan Benčík ostáva vo svojej funkcii aj po sobotňajšom (24. 9.) miestnom referende o jeho odvolaní. To bolo totiž pre nízku účasť voličov neplatné, keďže sa ho zúčastnilo 34,16 percenta oprávnených voličov.
viac
06.11.2018
M. Kaliňák: Voľbami sa účasť verejnosti na správe obcí a miest nekončí
Participácia občanov na správe obce či mesta sa zďaleka nekončí účasťou v komunálnych voľbách. "Územná správa ponúka jedinečný model spolupráce volených orgánov s obyvateľmi," pripomína v tejto súvislosti odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
15.02.2023
Obyvatelia obce nesúhlasia s výstavbou spaľovne odpadu
Obyvatelia Močenka v okrese Šaľa nesúhlasia s výstavbou spaľovne odpadov neďaleko ich obce. Voči plánovanej výstavbe sa pripravuje petícia, obecní poslanci zvažujú aj vypísanie referenda.
viac
04.01.2024
Silvestrovský beh absolvovalo viac ako 780 účastníkov
Do tohtoročného silvestrovského behu v Prešove sa zapojilo vyše 780 účastníkov. Z toho 120 bežcov ho absolvovalo virtuálne, bežali počas decembra kdekoľvek na svete minimálne dva kilometre. Svoj výkon zaznamenali v aplikácii alebo pomocou hodiniek a informovali o tom organizátorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %