Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.11.2018 10:35

M. Kaliňák: Voľbami sa účasť verejnosti na správe obcí a miest nekončí


Ilustračná snímka ipdbelize.com


Participácia občanov na správe obce či mesta sa zďaleka nekončí účasťou v komunálnych voľbách. "Územná správa ponúka jedinečný model spolupráce volených orgánov s obyvateľmi," pripomína v tejto súvislosti odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.


Poukazuje pritom na fakt, že samosprávu vykonávajú obce okrem volených orgánov aj prostredníctvom hlasovania obyvateľov v miestnom referende, prípadne v rámci verejného zhromaždenia. "Miestne referendum vyhlasuje obecné zastupiteľstvo, ak ide o zlúčenie, rozdelenie alebo zrušenie obce, ako aj o zmenu jej názvu. Prípadne ak je jeho predmetom odvolanie starostu, alebo ak o obecné referendum požiada skupina obyvateľov petíciou - aspoň 30 percent oprávnených voličov,“ ozrejmil Kaliňák. Dodal, že obecné zastupiteľstvo môže vyhlásiť miestne referendum tiež o ďalších dôležitých veciach samosprávy, pričom jeho výsledky sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov.       

"V prípade, ak sa miestne referendum týka odvolania starostu, jeho výsledky sú pre obecné zastupiteľstvo záväzné. V prípade akejkoľvek inej otázky sa výsledkami referenda nemusí zastupiteľstvo pri svojom rozhodnutí riadiť,“ ozrejmil Kaliňák.       

Konštatoval zároveň, že inštitút miestneho referenda nie je doteraz v podmienkach miestnej územnej samosprávy často využívaný. "Podľa prieskumu ZMOS-u z konca roka 2015 sa miestne referendum realizovalo v období 2005-2015 len v necelých desiatich percentách oslovených samospráv. Približne 40 percent z nich sa týkalo odvolania starostu. Zhruba tretina referend sa týkala plánovaného investičného zámeru, ďalšie zasa inej otázky, napríklad vybudovania obecnej kanalizácie či športového ihriska,“ spresnil.       

Okrem faktu, že na realizáciu miestneho referenda neboli adekvátne dôvody, je vysvetlením jeho zriedkavej realizácie podľa Kaliňáka i fakt, že si samosprávy  vybrali inú, časovo, technicky a finančne lacnejšiu možnosť spolurozhodovania za účasti obyvateľov. "Napríklad zhromaždenie obyvateľov obce, verejnú schôdzu alebo prerokovanie problému na úrovni výboru mestskej časti,“ vysvetlil Kaliňák. Poukázal tiež na to, že prieskum ZMOS-u zistil, že takúto možnosť využila viac ako polovica z 202 oslovených samospráv. "Vo väčšine prípadov (93,3 percenta) sa verejné zhromaždenia organizovali na území celej obce. V takmer 82 percentách prípadov bol výsledok zhromaždenia obyvateľov obce akceptovaný zastupiteľstvom," dodal Kaliňák.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2018
Servisné informácie ku komunálnym voľbám
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami spracovalo materiály, ktoré sa pomerne detailne týkajú termínov a úloh samospráv dôležitých pre čo najlepšie zabezpečenie priebehu volieb.
viac
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
05.11.2018
Úspech samosprávy závisí i na zodpovednom výbere kandidátov vo voľbách
Úspech samosprávy závisí vo veľkej miere aj na zodpovednom rozhodnutí voličov v komunálnych voľbách. Pripomína to odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
14.11.2018
Andrej Kulik zažil počas 32 rokov na čele obce viac pozitívneho
Starostu obce Dlhé Klčovo vo Vranovskom okrese Andreja Kulika vystrieda po desiatkach rokov Ľubica Zubková (nezávislá), ktorá pracuje na tamojšom obecnom úrade päť rokov. V sobotňajších komunálnych voľbách získala 292 hlasov, čo predstavuje 45,62 percenta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %