Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
27.08.2022 10:00

Prezidentka: Samosprávy avizujú, že idú do ťažkých čias


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a primátor mesta Brezová pod Bradlom Jaroslav Cihan počas stretnutia v Brezovej pod Bradlom (okres Myjava)FOTO TASR - Lukáš Grinaj


Samosprávy, nielen v Myjave alebo Brezovej pod Bradlom, ale aj predtým na Gemeri a Hornej Nitre, hovoria, že ideme do ťažkých čias. A to vrátane finančných dosahov, energetickej krízy či legislatívy, ktorú schvaľuje parlament často v rozpore s ústavou.


Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po výjazde do Starej Turej, Brezovej pod Bradlom a Myjavy.     

 "Ako povedala jedna z predstaviteliek samosprávy na rokovaní, potrebujú, aby ich aspoň nechali robiť ich prácu. Aby vedeli fungovať v predvídateľnom prostredí. Je mi naozaj ťažké počúvať tieto slová kritiky, či som sa stretla s dôchodcami, samoživiteľmi, podnikateľmi alebo, ako som spomínala, s predstaviteľmi samospráv, na ktorých dopadajú často nepripravené zásahy do ich rozpočtov," uviedla prezidentka.      

Doplnila, že z úst ľudí počúva úplne iné témy než sú tie, o ktorých počuť v médiách ako o dôvodoch hádok politikov. "Sme v ťažkej situácii, sme vo vládnej kríze. Očakávam, že najneskôr zajtra nám predstavitelia vládnej koalície predstavia riešenia, lebo to, čo potrebujeme, je stabilná vláda," doplnila Čaputová.      

Podľa jej slov očakáva, že zajtra sa uskutoční posledné stretnutie, z ktorého bude jasné, v akej zostave bude vláda pokračovať. "Následne by som sa mala ujať svojich ústavných právomocí, ktoré súvisia s prípadným podaním demisie a v rámci toho sa vyjadrím k celej situácii. Preferujem priamo vymenovanie nových ministrov, nie dočasné pomenovanie. Aj o tom budem hovoriť s predsedom vlády," povedala prezidentka.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Obce majú mať na výdavky v roku 2021 takmer 5,4 mld. a VÚC 1,7 mld. eur
Na zabezpečenie originálnych právomocí i prenesených kompetencií štátnej správy v činnosti obcí a miest je na rok 2021 podľa predikcie Ministerstva financií (MF) SR alokovaných 5.381.872.000 eur, o vyše 570 miliónov viac ako v roku 2020.
viac
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %