Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
07.08.2023 04:15

Pre tento rok sme minuli všetko, čo dokáže planéta prirodzene doplniť


Ilustračná snímka.


Deň preťaženia Zeme je dátum, kedy dopyt a spotreba prírodných zdrojov ľudstva prevyšuje schopnosť Zeme ich dodávať alebo reprodukovať za rok. Tento deň nastal 2. augusta, teda už týždeň žijeme na našej planéte na ekologický dlh.


Viac ako 8 miliárd ľudí žijúcich na Zemi spotrebúva oveľa viac zdrojov, ako je naša planéta schopná prirodzene doplniť. Dôležitou pripomienkou toho, ako rýchlo vyčerpávame prírodné zdroje a zaťažujeme našu planétu je tzv. „Overshoot Day“. „Tento rok pripadol Overshoot Day na 2. augusta, čo znamená, že už vtedy sme spotrebovali viac zdrojov, ako dokáže naša planéta obnoviť za celý rok. V roku 2022 pripadol Overshoot Day na 28. júla. To znamená, že sme tento rok lepšie hospodárili a zmiernili sme tempo spotreby prírodných zdrojov a tvorby emisií. Aj keď je to kladný krok správnym smerom, stále je tu veľa práce, ktorú treba urobiť, aby sme sa priblížili k udržateľnému životnému štýlu,” pripomína Zelená linka na svojej stránke. Tieto údaje sa vypočítali vydelením celkových prírodných zdrojov biosféry globálnou ekologickou stopou a následným vynásobením počtom dní v roku. Takto sa zistilo, že celosvetová spotreba je na úrovni až 1,7 zdrojov planéty.

Minuli sme to, čo planéta dokáže za rok obnoviť

Ľudstvo 2. augusta spotrebovalo všetko mäso, všetky ryby, obilniny či lesy, ktoré dokáže Zem obnoviť. Podľa portálu Earth Overshoot Day, ktorý sa zaoberá touto problematikou, pripadol napríklad globálny Deň preťaženia Zeme v roku 1971 na 25. december a v roku 1999 na 26. september. Na Slovensku žijeme tento rok na ekologický dlh už od 3. mája, pričom napríklad naši susedia Poliaci nás predbehli – 2. mája, Česi ešte o čosi skôr – 12. apríla, Maďari od 30. mája a Ukrajincov čaká tento deň 28. augusta. Ako prvý v tejto nelichotivej štatistike skončil Katar, kde sa žije na ekologický dlh od 10. februára.

Prispieť k zlepšeniu môžeme všetci

Každý z nás môže svojou troškou prispieť k zlepšeniu situácie. „Snažte sa minimalizovať spotrebu energie vo svojej domácnosti. Vypínajte svetlá, keď ich nepoužívate, zvoľte energeticky úspornejšie spotrebiče a zvážte možnosti obnoviteľnej energie, napr. solárne panely,” nabáda Zelená linka. K ďalším prospešným krokom patrí určite uprednostnenie verejnej dopravy, bicykla alebo chôdze pred individuálnou motorovou dopravou. „Nezabúdajme kompostovať, minimalizovať tvorbu odpadu a správne triediť. Dobre vytriedený odpad sa dá zrecyklovať a šetrí nielen naše peňaženky, ale aj životné prostredie,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia. Taktiež pripomína, že odpad netreba zbytočne umývať. „Napríklad obaly od jedla netreba oplachovať vodou, stačí ich zbaviť zvyškov potraviny,” dodala Kretter. Spotrebu vody vieme znížiť aj tým, že sa v domácnosti vyhneme jej prípadnému úniku (kvapkanie kohútika, pretekanie toalety). Pomôže určite aj využívanie dažďovej vody na polievanie záhrady. Zmenšiť ekologickú stopu môže tiež zameranie sa na rastlinnú stravu a väčšia uvedomelosť v rámci spotrebiteľského správania. „Samozrejme, v prvom rade si musíme ako spotrebitelia uvedomiť, či danú vec, ktorú si ideme kúpiť, naozaj potrebujeme. Ideálne je investovať radšej do kvalitnejších výrobkov. A to, čo už nepotrebujeme, ale je ešte stále funkčné, posunúť niekomu, kto to využije,” doplnila Katarína Kretter. „Každý malý krok smerom k udržateľnosti sa počíta a každý z nás môže byť súčasťou pozitívnych zmien. Zmeny začínajú pri nás samotných a spoločne môžeme pomôcť predĺžiť dátum Overshoot Day do budúcnosti, aby sme zabezpečili udržateľnú planétu pre budúce generácie,” dopĺňajú zo Zelenej linky.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2023
Hodina Zeme, keď sa vypnú svetlá na známych budovách, bude 25. marca
Hodina Zeme, keď sa na celkom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach, sa uskutoční 25. marca.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
21.04.2023
Na Deň Zeme sa bude zbierať odpad a environmentálne vzdelávať
Aktivity ku Dňu Zeme zamerané na čistenie mesta, sadenie stromov, ale aj na edukačnú činnosť pripravujú na piatok (21. 4.) v Krupine. Mesto ich organizuje v spolupráci s viacerými mestskými organizáciami, školami a firmami.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %