Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
07.03.2016 08:30

Praktická škola v Trnave pripravuje žiakov na rodinný život


Na snímke žiak s učiteľkou Spojenej školy v Trnave. (Foto: tasr)


Alternatívou pre riešenie problému ďalšieho vzdelávania a následnej integrácie žiakov s mentálnym postihnutím do spoločnosti je Praktická škola, ktorá je súčasťou Spojenej školy (SŠ) na Čajkovského ulici v Trnave. Jej žiaci po tri roky trvajúcom učebnom procese dostanú osvedčenie o absolvovaní.


"Mladiství k nám nastupujú po skončení špeciálnej základnej školy. Ich príprava pozostáva z jednej tretiny z teoretického a hlavne z dvoch tretín praktického vyučovania," viedla pre TASR riaditeľka SŠ Lívia Miškayová. Praktické predmety sú pritom poňaté ako príprava na rodinný život. "Spolupracujeme napríklad so zariadením pre seniorov v Trnave na Ulici Terézie Vansovej a som za túto príležitosť veľmi vďačná. Nie každý nám takto vyjde v ústrety," povedala Miškayová. Deti z Praktickej školy chodia do zariadenia každý pondelok a učia sa tam v rámci predmetu Domáce práce a údržba domácnosti utierať prach, umývať dlážky, polievajú kvety, utierajú stoly a podobne. "O seniorov sa priamo nestarajú, ale sú s nimi v kontakte, čo vítajú obe strany. Naši žiaci majú dobrý pocit, že sú v zamestnaní, že je o ich prácu záujem, je dôležitá a sú užitoční," dodala riaditeľka. V škole absolvujú ďalšie praktické predmety ako Príprava jedál a výživa. "Sami si nakupujú potraviny, učia sa pritom pracovať s peniazmi, podľa receptov v našej špeciálnej triede, zariadenej ako kuchynka, varia a pečú. Chceme, aby boli takto pripravení, keď raz zo školy odídu," uviedla Miškayová.

Šiť sa učia aj chlapci

 

Na predmete Ručné práce sa učia šiť na šijacích strojoch, a to bez výnimky dievčatá i chlapci. "V závere roka vždy pripravujeme posedenie a predstavujeme absolventské práce – pohostenie a k tomu prezentáciu ušitých odevov či tašiek a podobne. Samozrejme, za účasti rodičov," povedala riaditeľka. Ďalšou súčasťou Spojenej školy v Trnave je i Základná škola pri Fakultnej nemocnici Trnava. Jej pedagógovia sa denne starajú asi o dvadsiatku detí, ktorým zdravotný stav nedovolí drať školské lavice. Buď na Detskej klinike alebo na iných oddeleniach, kde sú hospitalizované, pokračujú s učiteľkami v učive tam, kde v svojej škole skončili. Na klinike je podľa slov riaditeľky Lívie Miškayovej zriadená aj trieda pre tie deti, ktoré môžu opustiť lôžko. "Ak nie, učitelia sa s nimi učia na posteli," povedala pre TASR. Táto základná škola vznikla ešte v roku 1969, no fungovala samostatne. K Spojenej škole bola pričlenená v roku 2006. V súčasnosti v nej pracujú traja pedagógovia.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2024
Dni mesta Zvolen prinesú folklór, jarmok i diskotéku pod holým nebom
Umelecký súbor Lúčnica, jarmok tradičných remesiel i diskotéka pod holým nebom budú súčasťou májového podujatia Dni mesta Zvolen 2024. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že podujatie sa uskutoční v dňoch 24. až 25. mája na námestí.
viac
03.05.2024
Verejnosť môže opäť nominovať chátrajúce pamiatky
Verejnosť môže v rámci nového ročníka iniciatívy Poklady Slovenska nominovať chátrajúce pamiatky, ktoré potrebujú byť zreštaurované. Spomedzi nominácií vyberie komisia expertov deväť pamiatok a o pridelení grantu rozhodne v júni verejné hlasovanie.
viac
02.05.2024
Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja
Vstup SR do Európskej únie (EÚ) je významným míľnikom aj pre mestá a obce. Európske fondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja na Slovensku. Poukázalo na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.
viac
02.05.2024
Nová výstava na Trenčianskom hrade predstavuje zvieratá z kovošrotu
Trenčianske múzeum v Trenčíne otvorilo hlavnú turistickú sezónu na Trenčianskom hrade výstavou Kovozoo. Hlavnou témou sú zvieratá z celého sveta, ktorých podobizeň je stvárnená netradičným spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %