Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
04.07.2022 12:35

Po novej cyrilometodskej cyklotrase do Trnavy prešli prví cykloturisti


Ilustračná snímka: (tasr).


Pelotón cykloturistov spolu s nitrianskym biskupom Viliamom Judákom vyštartoval v nedeľu predpoludním z Nitry do Trnavy po novej cyrilometodskej cyklotrase pri príležitosti jej otvorenia.


Cyklotrasa vedie prírodným prostredím, čiastočne aj po verejných komunikáciách, informoval hovorca Biskupstva Nitra Tibor Ujlacký.

Nová cyklotrasa sa začína v Nitre, vedie cez Močenok do Serede. Pri Šali sa cesta napája na už existujúcu cyklotrasu. Cyrilometodská cyklotrasa sa končí v Trnave. "Bude tak symbolizovať spojenie Nitry ako kolísky kresťanstva na Slovensku s Trnavou, ktorá je známa ako malý Rím," povedal Ujlacký.

Garantom cyklotrasy je obec Močenok, ktorý ju vybudoval v spolupráci s Nitrianskym biskupstvom a Arcibiskupstvom Trnava. Trasa je už pre cyklistov priechodná, postupne pribudne nový systém značenia a oddychové miesta. Úsek z Nitry do Močenka ako rodiska sv. Gorazda, žiaka sv. Cyrila a Metoda, bude venovaný najmä sedmopočetníkom, nasledovníkom solúnskych bratov. "Tento úsek je už niekoľko rokov využívaný na pešiu púť pútnikov, ktorí prinášajú svätogorazdovské posolstvo z Močenka na Nitriansky hrad. Práve oni nazvali tento chodník cestou sedmopočetníkov," skonštatoval Ujlacký.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Biskupstvo chce otvoriť objekt služieb pre turistov tesne pred Vianocami
Nový objekt služieb pre turistov na Nitrianskom hrade by mal byť otvorený tesne pred tohtoročnými Vianocami. Podľa hovorcu Biskupstva Nitra Miroslava Lyka je objekt skolaudovaný, stále však chýba časť gastro technológie. Práve to je dôvodom, prečo sa otvorenie objektu služieb posunulo o pol roka.
viac
30.11.2018
TSK pripravuje dokumentáciu pre územné rozhodnutia na výstavbu cyklotrasy
Župa pripravuje všetko potrebné na to, aby v regióne vyrástla cyklotrasa, ktorá prepojí mestá Handlová, Prievidza, Nováky a Partizánske.
viac
18.06.2022
Pútnici sa vyberú po stopách svätých Cyrila a Metoda
Na horskom bicykli alebo po vlastných nohách sa môžu záujemcovia zúčastniť na putovaní po stopách svätých Cyrila a Metoda. Podujatie so zastávkami pri pamiatkach, ktoré súvisia s veľkomoravským obdobím, sa bude konať 4. júla.
viac
23.06.2022
Novoznačenú cyklotrasu Grófka trail predstavia nočným podujatím
V prímestskej rekreačnej oblasti Hubková v Humennom vznikla nová cyklotrasa. Okruh dlhý 14,5 kilometra nazvaný Grófka trail predstavia verejnosti počas nadchádzajúceho víkendu (25. - 26. 6.) nočnými pretekmi. Informovala o tom samospráva na svojej internetovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %