Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
17.06.2023 08:25

Piešťany vnímajú plánované zrušenie ambulantnej detskej pohotovosti negatívne


Ilustračná snímka: (tasr).


Kúpeľné mesto Piešťany patrí k samosprávam, ktoré sa nestotožnili s návrhom redukcie siete ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti.


Piešťanskú by jej zriaďovateľ Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) mal zatvoriť k 2. júlu budúceho roka, avšak spolu s mestom sa listom obrátila na ministra zdravotníctva. Informovala o tom Veronika Bardíková z oddelenia komunikácie radnice.

Podľa návrhu by mali postupne zaniknúť v rámci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) tri ambulantné pohotovostné služby (APS) pre deti v Piešťanoch, Galante a Senici. Detskí pacienti z okresov Piešťany a Hlohovec by tak mali navštevovať detskú APS v Trnave.

"Keďže cestovať s chorým dieťaťom na vyšetrenie do ambulancie vzdialenej okolo 40 kilometrov môže byť v niektorých prípadoch veľmi problematické, až život ohrozujúce, predpokladáme, že budú navštevovať urgentný príjem NAW. V rámci ústavnej pohotovostnej služby však slúži na detskom oddelení nemocnice iba jeden lekár," uvádza riaditeľ NAW Miroslav Jaššo. Tento lekár by musel poskytovať služby nielen hospitalizovaným pacientom, ale v prípade potreby bude privolaný na urgent o tri poschodia nižšie. Tak by zostalo detské oddelenie bez lekára možno aj niekoľko hodín. Mesačne na detskej APS býva v Piešťanoch ošetrených okolo 350 detí.

Mesto Piešťany plánované zrušenie detskej pohotovosti vníma negatívne. V liste podpísanom aj primátorom Petrom Jančovičom sa uvádza, že na detskej APS poskytuje služby 15 ambulantných lekárov rajónu Piešťany. Každý z nich odslúži v danom mesiaci dve služby. Všetci ambulantní lekári zaraďovaní do služieb APS sú v dôchodkovom veku, z toho dvaja nad 80 rokov a deviati nad 70. V zmysle návrhu majú byť po zrušení APS zaraďovaní do služieb v Trnave.

Mesto i NAW upozorňuje na riziko enormného zaťaženia starších lekárov a postupného zatvárania ich ambulancií. "Nové rozmiestnenie ambulancii APS nekorešponduje s rozmiestnením urgentných príjmov v rámci novej kategorizácie nemocníc II. typu," píše sa v stanovisku. Opatrenie povedie k zníženiu komfortu návštevníkov mesta a regiónu i zníženiu kvality doteraz samozrejmých služieb.

"Pokiaľ má toto opatrenie viesť k šetreniu, nevidíme v ňom zmysel, pretože nárast dopravy za službami do krajského mesta rozhodne neprospeje ekonomike ani životnému prostrediu a vonkoncom nie zdraviu obyvateľstva," uvádzajú primátor a riaditeľ nemocnice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
10.10.2016
Stropkov investoval do opravy parku, osvetlenia i dopravy
Stropkovská samospráva sa na prelome leta a jesene zamerala na realizáciu viacerých menších investičných akcií. Novinkou v centre mesta je kompletná obnova oplotenia v historickom parku, ktoré bolo podľa dostupných informácií staré približne 70 rokov.
viac
23.01.2017
Zlaté Moravce vyhlásili zbierku šatstva pre rodiny v núdzi
Obyvatelia Zlatých Moraviec sa môžu od 23. januára zapojiť do zbierky šatstva, ktorá je určená na pomoc sociálne slabším rodinám a rodinám zo znevýhodneného prostredia.
viac
06.03.2024
Radnica pozýva na upratovanie staveniska cyklotrasy Zelená cesta
Piešťanská radnica pozýva dobrovoľníkov na pomoc pri upratovaní staveniska budúcej cyklotrasy Zelená cesta. Tú začali budovať po dlhých rokoch príprav v týchto dňoch na trase Vrbové - Piešťany a mesto potrebuje pripraviť úsek pod mostom, nad ktorým hlavná cesta Krajinská križuje železnicu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %