Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
19.06.2023 07:00

Oblečenie a obuv môžu miestni uložiť do desiatich zberných kontajnerov


Ilustračná snímka.


Oblečenie a obuv, ktoré sa obyvatelia Prešova chystajú vyradiť zo svojho šatníka, môžu venovať alebo bezplatne odovzdať na zberných dvoroch Technických služieb mesta Prešov.


Mesto informovalo, že od začiatku júna nájdu Prešovčania v jednotlivých mestských častiach aj desať kontajnerov na zber textilu.

Nachádzajú sa na uliciach Sekčovská, Kúpeľná, Exnárova, v Centrume a pri nákupnom stredisku Centrál. K dispozícii sú aj štyri ďalšie kontajnery na textil pri obchodných domoch na Sídlisku III a Sídlisku Sekčov. "Jednotlivé zberné nádoby sú vybavené senzormi naplnenosti, vďaka ktorým sú efektívne vyprázdňované len plné kontajnery a nevzniká textilný odpad," uvádza mesto.

Nádoby slúžia na zber použitých textílií, odevov a obuvi, ale aj lôžkovín, posteľnej bielizne a iného domáceho textilu či doplnkov. Všetky veci budú následne použité na charitatívne účely a predaj, recykláciu, ekologickú likvidáciu a finančné zhodnotenie, z ktorého výťažok sa použije na podporu slovenských neziskových charitatívnych organizácií.

"Oblečenie je do kontajnerov potrebné vkladať v pevne uzatvorených hrubších igelitových taškách alebo iných vhodných pevných transportných obaloch. Topánky je potrebné po pároch pevne zviazať. Zabráni sa tak prípadnému poškodeniu oblečenia a obuvi, ktoré sú v dobrom stave. Darované veci je potrebné dôkladne vložiť do kontajnera a nenechávať ich vedľa neho, aby neboli znehodnotené vplyvom počasia či neoprávnenou osobou," upozorňuje radnica s tým, že túto službu pre mesto Prešov vykonáva spoločnosť Ekocharita Slovensko Slovensku. Mesto zároveň dodáva, že novela zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia SR zavádza povinnosť pre obce zabezpečiť triedený zber textilu od začiatku roka 2025.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Vianočné trhy v centre Bratislavy a odpady
Ako je zabezpečený zber a odvoz odpadov z priestorov štyroch bratislavských námestí, na ktorých 120 stánkov ponúka počas vianočných trhov darčeky, lahôdky či práve pripravené jedlá a nápoje?
viac
10.08.2020
Prešov plánuje zber bioodpadu od júla budúceho roka
Mesto Prešov považuje za reálne začať so separovaním kuchynského bioodpadu od januára 2021 tak, aby systém fungoval plynulo.
viac
17.09.2020
Na jesenné upratovanie bude v Prešove k dispozícii 100 kontajnerov
Celkovo 100 veľkoobjemových kontajnerov pristavia Technické služby mesta Prešov (TSmP) vo vybraných lokalitách Prešova. Vo štvrtok sa začína jesenné upratovanie, ktoré potrvá do utorka (13. 10.).
viac
02.06.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v meste viac ako 10 000 litrov odpadu
Do tohtoročného festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti s názvom Milujem svoje mesto, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v Prešove, sa zapojilo viac ako 1400 dobrovoľníkov. Podarilo sa im vyzbierať viac ako 10 000 litrov odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %