Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
06.07.2022 08:25

Obce v okolí Domaše bez vodovodu trápi sucho, vodu musia dovážať


Ilustračná snímka.


Pre dlhotrvajúce suchá vysychajú obyvateľom obcí v okolí vodnej nádrže Domaša vo Vranovskom okrese studne. Ako uviedol starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ, pitnú vodu musia v cisternách dovážať už i do hotelov a penziónov v rekreačných oblastiach.


Starosta Ondavských Matiašoviec Martin Mika hovorí o potrebe vypracovania národného programu na zásobovanie obyvateľstva vodou.

"Vozíme ľuďom vodu v 1000-litrových nádobách a spúšťame ju do studní. Žiadali sme okresný úrad aj armádu o vozidlo s cisternou, ale štát takúto nádrž nemá, a tak to suplujeme týmito nádobami," priblížil Kapraľ situáciu s pitnou vodou pretrvávajúcu približne dva týždne. Dôvodom sú extrémne suchá a vyschnuté súkromné studne. Obec ani rekreačná oblasť Dobrá verejným vodovodom nedisponujú, problém s vyschnutými studňami sužuje približne polovicu obyvateľov Kvakoviec, rekreanti si vozia pitnú vodu v bandaskách. Dovoz pitnej vody v nádržiach, ako aj technické vybavenie poskytuje obec, obyvatelia platia za vodu a pohonné látky.

Podľa Kapraľa bolo na Dobrej počas uplynulého víkendu 6000 rekreantov, pre nedostatok úžitkovej vody museli vodou zásobovať aj verejné toalety. "Už sa nedá čerpať ani z Domaše, lebo je klesnutá hladina," dodal.

Nedostatok vody v studniach pociťujú počas suchých liet i v Ondavských Matiašovciach, problém je najvypuklejší v oblasti obývanej rómskou komunitou, kde je hustota zaľudnenia vyššia. Podľa slov starostu sa o výstavbu verejného vodovodu v obci snažia od roku 2002. Dosiaľ sa im podarilo vystavať len hlavný prívodný rad.

"Výstavba vodovodu by mala byť v Envirofonde pred inými vecami, nerozumiem, prečo nie je vypracovaný národný program na zásobovanie obyvateľstva vodou. Mestá dostávajú príspevky na postrekovanie ulíc autami a my nedostaneme ani príspevok na stavbu vodovodu," uviedol Mika, pričom podotkol, že počas doby, keď zastáva post starostu, mu Envirofond žiadostiam o výstavbu ďalšej etapy nevyhovel. Podľa neho by bolo vhodné na účel výstavby verejných vodovodov v obciach, kde chýbajú, využiť prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2020
Dve tretiny ľudí v menších obciach nemajú pripojenie na verejnú kanalizáciu
Viac ako dve tretiny obyvateľov v menších obciach nemajú pripojenie na verejnú kanalizáciu. Najnižší podiel je v Trenčianskom kraji, kde je pripojený každý desiaty človek. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
31.03.2021
Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov
Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
14.08.2021
Envirofond vyhlási výzvu na podporu projektov na ochranu a využívanie vôd
Environmentálny fond (EF) aktuálne pracuje na novej výzve zameranej na ochranu a využívanie vôd. Termín predkladania žiadostí odhaduje na koniec septembra. Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %