Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
11.10.2018 03:35

O zápise Kelemantie do zoznamu UNESCO sa rozhodne na budúci rok


Ilustračná snímka


Rímsky vojenský tábor Kelemantia v Iži (okres Komárno) je o krok bližšie k zápisu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.


Ako informoval Nitriansky samosprávny kraj (NSK), v prvých októbrových dňoch si bola túto národnú kultúrnu pamiatku pozrieť Hodnotiaca misia ICOMOS – Dunajský Limes v medzinárodnom zložení hodnotiteľov spolu so všetkými kompetentnými členmi riadiacej skupiny.

Hodnotenie stavu Kelemantie a jej pripravenosti na zápis do zoznamu UNESCO bude známe na budúci rok, keď v hlavnom meste Azerbajdžanu v Baku zasadne Výbor svetového dedičstva. „Proces prípravy na nomináciu a zápis sa začal už v rokoch 2010 a 2011, kedy sa rozširovala už jestvujúca lokalita svetového dedičstva s názvom Hranice Rímskej ríše, ktorá je už zapísaná v Zozname svetového dedičstva vo Veľkej Británii a Nemecku," informovala župa.

Rímsky vojenský tábor v Iži Kelemantia spolu s Rímskym vojenským táborom Gerulata v Rusovciach boli súčasťou hraníc Rímskej ríše, takzvaného Limes Romanus. Obe už boli na zápis do zoznamu UNESCO úspešne nominované. „Na to, aby boli do zoznamu aj skutočne zapísané, sa za posledné roky urobilo veľa práce. NSK ako vlastník národnej kultúrnej pamiatky v Iži prostredníctvom jej správcu Podunajského múzea v Komárne zabezpečuje údržbu, kosenie a ochranu celého tábora. Rieši sa aj majetkovoprávne usporiadanie pozemkov pod pamiatkou a finančné zabezpečenie obnovy a konzervácie zachovaných architektonických častí rímskeho vojenského tábora," informoval NSK.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
28.09.2021
V rímskom tábore v Iži vztýčili zástavu UNESCO
Zástava UNESCO má pripomínať návštevníkom tejto pamiatky nedávny historický zápis medzinárodnej archeologickej lokality Dunajského limesu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
viac
01.12.2022
Lipicany sú 9. zápisom SR v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva
V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva bude mať Slovensko zapísaný už deviaty prvok. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %