Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
18.05.2022 09:30

NSK chce zrekonštruovať dve desiatky mostov


Ilustračná snímka: (tasr).


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlenil zo svojho rozpočtu 162 000 eur, ktoré sú určené na základnú údržbu dvoch desiatok mostov. Rekonštrukčné práce budú mať podľa Úradu NSK stavebný i nestavebný charakter.


Do stavebných prác budú zahrnuté opravy nosných konštrukcií, výmena izolácií či lokálne opravy vozoviek. Nestavebná údržba bude spočívať v čistení vozoviek, konštrukcií mosta a odvodňovacích zariadení. Regionálna správa údržby ciest Nitra ešte vlani spracovala metodiku na údržbu mostov vo vlastníctve NSK a zriadila aj "mostnú čatu", ktorú bude práce vykonávať.

NSK sa monitorovaniu svojich mostov venuje systematicky. "Máme na to vyčlenenú statičku, ktorá chodí po celom kraji a analyzuje ich stav. Mosty sú potom zaradené do istých skupín a kategórií a následne sa určia tie, na ktorých sa vykoná údržba," vysvetlil predseda NSK Milan Belica.

Kraj bude podľa jeho slov investovať do nutných opráv, ale sústredí sa i na preventívne opatrenia, ktoré si nevyžadujú veľké náklady. "Ide o práce, ktoré sú lacné, ale pri údržbe mostov vysoko efektívne. Už som dal príkaz, aby napríklad staré a znehodnotené izolácie odstránili o vymenili ich za nové. Peniaze na novú izoláciu sú minimálne, ale už toto opatrenie stačí, aby zmenilo klasifikáciu mosta napríklad zo stavu veľmi zlý na zlý a podobne," uviedol Belica.

NSK má vo svojom vlastníctve celkovo 526 mostov na cestách II. a III. triedy. Podľa poslednej analýzy je z nich iba jediný považovaný za bezchybný. Ďalších 13 je vo veľmi dobrom stave. V sedemdielnej stupnici je ďalších 111 v dobrom a 279 mostov v uspokojivom stave. V zlom stave je 100 a vo veľmi zlom 21 mostov. "Pri tomto stave je pozoruhodné, že NSK má v porovnaní s ostatnými krajmi mosty v najlepšom stave. A to máme premostenia širokých dolných tokov našich riek, či už sú to Dunaj, Hron, Váh, Žitava alebo Ipeľ. Samozrejme, nedá sa povedať, že by naše mosty boli v dobrom stave, ale v porovnaní s inými sú na tom ešte relatívne dobre," dodal Belica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
11.05.2021
PSK sa chystá do opráv mostov investovať okolo 9 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje zrekonštruovať v najbližšom období viacero mostov. Do opráv investuje približne šesť miliónov eur z vlastných zdrojov na opravu 25 mostov. Ďalšie tri milióny eur použije z európskych zdrojov na rekonštrukciu 16 mostných objektov.
viac
26.04.2022
BBSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukciách ciest a mostov, ktoré má vo svojej správe.
viac
12.07.2023
NSK ukončil rok 2022 s prebytkom, do rezervného fondu odvedie 11 miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ukončil hospodárenie v roku 2022 s prebytkom. Vyplýva to zo zverejneného záverečného účtu NSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %