Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
17.02.2023 09:30

Nové metodické príručky majú pomôcť zefektívniť prácu obcí v Novohrade


Ilustračná snímka.


Päť nových metodických príručiek dostala vyše tridsiatka samospráv v Novohrade vďaka projektu Efektívna verejná správa, na ktorom spolupracuje mesto Fiľakovo s obcou Tomášovce.


Ďalšie štyri príručky, ktoré majú obciam pomôcť zefektívniť ich každodennú prácu, vzniknú v najbližších mesiacoch. Informovala o tom hovorkyňa mesta Fiľakovo Klaudia Mikuš Kovácsová.

Nové metodické príručky z oblastí stavebného konania, životného prostredia či odpadového hospodárstva predstavili samosprávam z Novohradu v utorok (14. 2.) na obecnom úrade v Tomášovciach. Na ich tvorbe sa podieľali projektové kancelárie, ktoré vo Fiľakove a Tomášovciach vznikli vďaka projektu zameranému na rozvoj a optimalizáciu verejných politík v regióne.

"Sú v nich vyložené aktuálne zákony a vyhlášky, analýza súčasného stavu, možnosti pre ďalší rozvoj v danej oblasti či konkrétne príklady z praxe. Sú spracované ako jednoduchý návod, ktorý pomôže obciam pri ich agende," priblížila senior projektová manažérka a koordinátorka kancelárií vo Fiľakove a Tomášovciach Tímea Kovács s tým, že do jesene budú pracovať aj na ďalších štyroch príručkách zo sociálnej oblasti, školstva, cestovného ruchu.

Projektové kancelárie vo Fiľakove a Tomášovciach začali svoju činnosť v máji 2021, projekt bude fungovať do októbra tohto roka. Jeho hlavnou úlohou je podpora účinnej medziobecnej spolupráce či pomoc pri tvorbe strategických dokumentov a príprave projektov samospráv, ktoré často trápi nedostatok personálnych či finančných kapacít.

"Práve o manažovanie a metodickú podporu pri vypracovaní projektov a ich ďalšej implementácii bol doposiaľ zo strany obcí najväčší záujem. Zatiaľ sme pomohli pri 62 projektoch, čo desaťnásobne prekročilo náš cieľ. Prevažná väčšina nami vypracovaných projektov bola úspešná," doplnila Kovács. Ako dodala, výzva na pokračovanie projektu zatiaľ vyhlásená nebola, pokúšať sa však budú o zabezpečenie jeho kontinuity.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Vo Fiľakove vystavia ocenené snímky z Medvešského fotomaratónu
V dňoch 3. - 5. júna 2016 sa na území Novohrad-Nógrád UNESCO geoparku uskutočnil tretí ročník Medvešského fotomaratónu, v rámci ktorého bola vyhlásená aj fotosúťaž. Putovná výstava zostavená z ocenených fotografií bude predstavená na vernisáži Hradného múzea vo Fiľakove 2. septembra 2016.
viac
07.03.2019
Otvorenie putovnej výstavy MEDVEŠSKÝ FOTOMARATÓN 2018
V dňoch 1. - 3. júna 2018 sa na území cezhraničného Novohrad-Nógrád globálneho geoparku UNESCO uskutočnil štvrtý ročník prestížneho fotografického podujatia Medvešský.fotomaratón, ktorého sa zúčastnilo vyše 350 účastníkov z Maďarska, Slovenska, ale aj zo vzdialenejších krajín.
viac
30.09.2021
Na Fiľakovskom hrade budú súťažiť dobrovoľní i profesionálni hasiči
V poradí štvrtý ročník hasičskej súťaže Železný hasič Novohradu sa v sobotu (2. 10.) uskutoční na juhu Lučeneckého okresu vo Fiľakove.
viac
30.10.2023
Projekt Efektívna verejná správa priniesol do Novohradu takmer štyri milióny eur
Projekt s názvom Efektívna verejná správa, ktorú v okrese Lučenec realizovali samosprávy Fiľakova a Tomášoviec, sa v októbri končí. Za 30 mesiacov jeho fungovania priniesol obdivuhodné výsledky. Všimla si to aj župa, ktorá chce projekt do budúcna podporiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %