Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.03.2019 12:55

Otvorenie putovnej výstavy MEDVEŠSKÝ FOTOMARATÓN 2018


Ilustračný výrez plagátu


V dňoch 1. - 3. júna 2018 sa na území cezhraničného Novohrad-Nógrád globálneho geoparku UNESCO uskutočnil štvrtý ročník prestížneho fotografického podujatia Medvešský.fotomaratón, ktorého sa zúčastnilo vyše 350 účastníkov z Maďarska, Slovenska, ale aj zo vzdialenejších krajín.


Fotografi vytvorili tisíce záberov, ktoré cez médiá, sociálne siete a súkromné stránky šíria krásu tohto regiónu. Organizátormi podujatia boli koordinujúce organizácie geoparku na slovenskej aj maďarskej strane, a jeho partnermi boli miestne samosprávy a environmentálne inštitúcie. Súčasťou maratónu bola fotosúťaž, prebiehajúca v troch tematických kategóriách: krajina, ľudia a živá príroda. Snímky, prihlásené do súťaže, vyhodnotila odborná porota, a okrem cien v jednotlivých kategóriách bola udelená aj cena verejnosti (za najvyšší.počet získaných hlasov na Facebooku), zvláštna cena pre fotografa do 18 rokov a hlavná cena, ktorú získal.účastník s najvyšším celkovým počtom bodov, udeleným odbornou porotou za tri najlepšie fotografie.

Vernisáž putovnej výstavy, zostavenej z najlepších záberov, sa uskutoční 15. marca 2019, o 16.30 hod. na piatom podlaží Bebekovej veže fiľakovského hradu. Záujemcovia uvidia takmer tridsať diel od rozličných amatérskych a profesionálnych autorov. V tento deň sa v meste uskutoční aj spomienková slávnosť revolúcie 1848, usporiadaná Základnou organizáciou Csemadok vo Fiľakove. Program osláv začína o 15:00 hod. na Námestí hrdinov a končí v hradnom areáli.

Otvorenie výstavy bude súčasťou oficiálneho zahájenia tohtoročnej turistickej sezóny na fiľakovskom hrade. Stredoveká pevnosť, podobne ako v predchádzajúcich obdobiach, očakáva návštevníkov tematickými výstavami, zaujímavými podujatiami a stálymi expozíciami hradu a podzemných chodieb. Expozície sprevádza počnúc touto sezónou, okrem slovenského a maďarského popisu, aj anglický textový materiál. Všetci priaznivci histórie a kultúry sú srdečne vítaní!

 

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Vo Fiľakove vystavia ocenené snímky z Medvešského fotomaratónu
V dňoch 3. - 5. júna 2016 sa na území Novohrad-Nógrád UNESCO geoparku uskutočnil tretí ročník Medvešského fotomaratónu, v rámci ktorého bola vyhlásená aj fotosúťaž. Putovná výstava zostavená z ocenených fotografií bude predstavená na vernisáži Hradného múzea vo Fiľakove 2. septembra 2016.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
01.03.2019
Novohradský geopark ostáva v sieti svetového dedičstva UNESCO
Novohrad-Nógrád UNESCO Globálny geopark obhájil svoj titul. Udelili mu zelenú kartu, vďaka ktorej ostáva pod záštitou UNESCO na ďalšie štyri roky. Koordinátori jeho fungovania v Šalgotarjáne i vo Fiľakove dostali odporúčania, ako ďalej rozvíjať jeho potenciál v cestovnom ruchu.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %