Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
27.11.2019 10:00

Nedožery-Brezany: Na Ondreja sa bude v obci driapať perie


Ilustračná snímka (tasr)


Driapanie peria, viazanie masteničiek či odlievanie vosku čaká na návštevníkov na Dedinských driapačkách v Nedožeroch-Brezanoch (okres Prievidza). Už šiesty ročník podujatia bude hostiť tamojší obecný úrad na Ondreja, 30. novembra od 17.00 h.


TASR o tom informovala Bibiána Krpelanová z Miestneho odboru Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch.       

"Po krátkej scénke miestnych ochotníčok si návštevníci budú môcť vyskúšať domáce zimné práce ako driapanie peria, rozbíjanie orechov či viazanie masteničiek. Slobodné dievky môžu vyskúšať aj odlievanie vosku cez kľúč a zistiť tak povolanie svojho nastávajúceho," priblížila Krpelanová.       

Na zahnanie hladu podľa nej budú podávať melencovú polievku, domáce šišky a poplamúchy, o uhasenie smädu bude taktiež postarané. "Nebude chýbať ani tombola s lákavými cenami. Večerom nás bude sprevádzať ľudová hudba Braňa Jakubisa," dodala.       

Dedinské driapačky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Podujatie pripravil Miestny odbor Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch, obec a občianske združenie K-2000, uskutoční sa v rámci projektu Z mozaiky tradičnej kultúry hornej Nitry.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2022
V obci si pripomenú atmosféru dedinských driapačiek
Neskoré jesenné večery, počas ktorých dedinské ženy nielen párali perie, si bude môcť verejnosť pripomenúť 26. novembra od 17.00 h na Obecnom úrade (OcÚ) v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
03.04.2023
Novým podujatím kultúrneho leta budú Hlohovské organové dni
Do mapy festivalov organovej hudby sa tento rok vpíše nové podujatie Hlohovské organové dni.
viac
14.07.2023
Zoo si podujatím pripomenie Svetový deň šimpanzov
Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň šimpanzov (14. 7.). Cieľom je zvýšiť povedomie o ich živote vo voľnej prírode či v ľudskej starostlivosti, ako aj o hrozbách, ktorým čelia. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (15. 7.) program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %