Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
11.08.2022 12:35

Na Oponickom hrade pokračuje šiesta sezóna archeologického výskumu


Na archívnej snímke Oponický hrad v okrese Topoľčany. Snímka zdroj: (tasr).


Na doskúmanie severovýchodného úseku obvodovej hradby horného hradu a pod ním sa nachádzajúceho priestoru parkánového múru, juhozápadnej steny neskororenesančného paláca, je zameraný tohtoročný výskum Oponického hradu v okrese Topoľčany.


Šiesta sezóna výskumu sa začala koncom júna, jeho iniciátorom je občianske združenie Apponiana.

Výskum realizuje Katedra archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre pod vedením Dominika Repku. V rámci povinnej terénnej praxe sa na ňom aktívne zúčastňujú aj študenti z Katedry archeológie FF UKF. "V skúmanom priestore sa nám podarilo objaviť dverný otvor aj s náznakom klenby a dobre zachovanou tehlovou podlahou," informoval Repka.

Výsledky práce archeológov si široká verejnosť môže pozrieť do konca septembra v priestoroch Krajskej knižnice Karola Kmeťka. Tam sa po ukončení výstavy Archeologický výskum a obnova Oponického hradu v Ponitrianskom múzeu v Nitre presunula časť archeologických nálezov nájdených na Oponickom hrade. Návštevníci majú možnosť pozrieť si výber nálezov dokumentujúcich život na hrade, ktoré sú doplnené postermi so základnými informáciami o výskume, nálezoch a obnove hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
06.11.2021
Tradičný Večerný beh mestom Nitra bude virtuálny
Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre zorganizuje aj tento rok tradičný Večerný beh mestom. Pre nepriaznivú pandemickú situáciu sa účastníci nestretnú na jednom masovom podujatí. Zapojiť sa však môžu virtuálne.
viac
24.03.2022
Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade
Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.
viac
30.04.2024
Gotická priekopa bude patriť stredovekým bojovníkom i kuchárom
Turistická sezóna na Nitrianskom hrade sa naplno rozbieha. V priebehu apríla už návštevníci mohli navštíviť hradný areál, vežu, Diecézne múzeum i Katedrálu sv. Emeráma. Ako informovala nezisková organizácia Castellum, v máji ožije aj Gotická priekopa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %