Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.06.2023 10:35

Na obnovu zhorených budov sa cez Donio vyzbieralo 208 595 eur


Snímka zdroj: (tasr).


Celkom 4573 individuálnych a firemných darcov sumou 208 595 eur prispelo na obnovu požiarom poškodených budov v Banskej Štiavnici prostredníctvom dobročinnej zbierky neinvestičného fondu Donio. Fond vyhlásil zbierku pomoci mestu ešte v deň vzniku marcového požiaru.


"V sume sú aj dary poskytnuté priamo pre Eleuzínu, Black M, múzeum či základnú umeleckú školu cez ich darcovské výzvy, ktorými oslovovali svojich fanúšikov a priateľov," uvádza fond.

Do podpory sa zapojilo aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, hlavné mesto Bratislava i kolektív bratislavských základných umeleckých škôl. "Väčšina poskytnutých finančných darov už pomáha požiarom zničenej Banskej Štiavnice pri obnove budov a prevádzok," pripomína fond.

Donio oslovilo do komisie na prerozdeľovanie pomoci ľudí so znalosťou prostredia Banskej Štiavnice, obnovy pamiatok či podieľajúcich sa na kultúrnych podujatiach v meste. V komisii boli člen stavebnej komisie mesta, koordinátor obnovy Kalvárie Martin Macharík, projektový manažér Marek Kapusta, vedúca Pamiatkového úradu v Banskej Štiavnici Viera Gondocová, stavebný dozor a špecialista na obnovu pamiatkových budov Milan Klak a správkyňa Donio Zuzana Suchová.

Fond sa aktívne podieľal na mapovaní potrieb poškodených, príprave znenia výziev na prerozdeľovanie financií a hodnotení podaných žiadostí na online zasadnutiach komisie. "Komisia vykonávala svoju činnosť na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti a bez nároku na honorár," dodáva fond.

V prvej vlne podpory rozdelili 40 000 eur s cieľom pomôcť so zabezpečením provizórneho prestrešenia objektov a ich ochrany pred dažďom. Boli podporené žiadosti od majiteľov nehnuteľností, ktorí v tom čase nemali dosah na verejné finančné zdroje. Výška podpory bola naviazaná na metre štvorcové vyhorených objektov, čo bolo nápomocné k vypočítaniu výšky finančnej pomoci.

Druhá vlna podpory bola zameraná na prevádzky. Žiadateľmi boli postihnuté organizácie a spoločnosti, ktoré museli zastaviť alebo obmedziť činnosť. Cieľom bolo poskytnúť podporu, ktorá v horizonte najneskôr jedného roka zabezpečí obnovenie aktivít prevádzok, v prípade zložitejších projektov ich kvalitné naplánovanie vedúce k obnove.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2021
B. Štiavnica plánuje rekonštrukciu plavárne za viac ako 600 000 eur
Mesto Banská Štiavnica plánuje rekonštrukciu krytej plavárne, prvú etapu prác vyčíslilo na 604 675,50 eura. V projekte sa chce uchádzať o finančné zdroje z Fondu na podporu športu. Informovala o tom primátorka mesta Nadežda Babiaková.
viac
06.04.2023
Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR
Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.
viac
06.06.2023
Mesto Praha prispelo na obnovu po požiari sumou takmer 164 745 eur
Mesto Praha prispelo na obnovu požiarom zničených objektov v Banskej Štiavnici sumou takmer 164 745 eur. Informuje o tom banskoštiavnická samospráva na sociálnej sieti.
viac
05.03.2024
Zbierka na odstraňovanie následkov požiaru potrvá do konca marca
Na transparentný účet, ktorý mesto Banská Štiavnica zriadilo v marci minulého roka za účelom pomoci odstraňovania následkov ničivého požiaru v historickom centre mesta, môžu záujemcovia prispieť ešte do konca marca. K 31. decembru 2023 sa prostredníctvom tejto zbierky vyzbieralo celkom 407.070 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %