Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
11.11.2019 03:05

Na mestských hradbách musia zrealizovať opravy, ostávajú zatvorené


Snímka zdroj: Bratislavske noviny


Na mestských hradbách v Bratislave pri Dóme sv. Martina musia zrealizovať opravy a inštalovať záchytné siete. Dôvodom je, že tento rok na jar, pred otvorením hradieb na turistickú sezónu, došlo k odtrhnutiu a vypadnutiu skalných blokov z múrov. Pre TASR to potvrdil hovorca Bratislavy Peter Bubla.


"Statikom bola vykonaná obhliadka za účelom zhodnotenia aktuálneho stavu statických konštrukcií, s následným odporúčaním nesprístupňovať hradby až do zrealizovania nutných opráv a inštalácie záchytných sietí," spresnil hovorca.       

Spracované bolo aj statické posúdenie s návrhom nutných sanačných prác. Keďže sú mestské hradby národná kultúrna pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, bol návrh sanačných prác predložený na posúdenie Krajskému pamiatkovému úradu Bratislava. Následne sa realizovali povoľovacie procesy na stavebnom úrade. "V jarných mesiacoch v roku 2020 by Generálny investor Bratislavy mohol zabezpečiť realizáciu sanačných prác a komunikačný priestor hradieb (len v určitých trasách tak, aby bol zabezpečený prechod od Dómu sv. Martina cez lávku nad Staromestskou ulicou k hradu) by mohol byť sprístupnený," priblížil Bubla.       

Mestské hradby v Bratislave sú líniovou stavbou nepravidelného pôdorysu, ktoré pozostávajú z nižšieho parkánového múru, vyššieho hradbového múru sčasti vstavaného do zástavby Kapitulskej ulice, chodníka medzi parkánovým múrom a hradbovým múrom, z dvoch poloblúkových veží, terás a schodísk. Na murivách sa nachádzajú strieľne a rôzne architektonické články.       

Z pôvodného mestského opevnenia sa zachovali len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami - Vtáčou baštou a Baxovou vežou. Mestské hradby, ich severozápadná časť, sú zapísané v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2016
Jarné upratovanie – ako bude prebiehať v mestských častiach Bratislavy?
S jarou prichádza aj čas zveľaďovania. Životné prostredie si zaslúži odbremenenie od odpadkov a predmetov, ktoré sú nežiaduce. Práve na jar sa v mnohých mestách organizuje veľké jarné upratovanie, do ktorého sa zapája množstvo ľudí.
viac
14.07.2018
J.Krúpa:To, že má Bratislava 17 mestských častí, má svoju históriu i racionalitu
V reakcii na analýzu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR upozorňujúcej na možnosti zefektívnenia samosprávy na území Bratislavy to uviedol predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) Jozef Krúpa.
viac
16.12.2018
Príspevok na bezplatné WiFi chcú samosprávy využiť s čo najväčším efektom
Príspevok Európskej komisie (EK) vo výške 15 000 eur na bezplatné WiFi v obciach využijú úspešné samosprávy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na zabezpečenie signálu predovšetkým v centrálnej zóne či na miestach, kde sa pohybuje najviac ľudí.
viac
15.04.2021
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k horárni Krasňany
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k rekreačnému areálu Horáreň Krasňany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %