Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
11.06.2022 01:05

Most v obci Jezersko sa rekonštruuje. PSK tu preinvestuje 200-tisíc eur


Most v Jezerskom


Prešovský samosprávny kraj aktuálne realizuje v rámci Kežmarského okresu viacero investičných akcií. Jednou z nich je aj rekonštrukcia 48-ročného mosta v obci Jezersko. Na opravu jeho zlého stavebno-technického stavu z vlastného rozpočtu preinvestuje takmer 200-tisíc eur.


Krajská samospráva prostredníctvom svojej organizácie Správy a údržby ciest PSK začala realizovať stavebné práce na mostnom objekte M947 v intraviláne mosta Jezersko. A to vďaka financiám vyčleneným z rozpočtu prešovskej župy vo výške 199 591 eur. Rekonštrukciou mosta sa má dosiahnuť zlepšenie jeho stavebno-technického stavu, ktorý bol klasifikovaný v stupni 5 (zlý).

Takmer 50-ročný objekt s dĺžkou premostenia 12,3 metra dlhodobo vykazoval známky poškodenia. Na oporách jeho spodnej stavby je viditeľné podmytie základov, výkvety a inkrustácie. Zábradlie je skorodované a poškodené s chýbajúcim prvkom.  Koryto vodného toku pod mostom je zanesené s viditeľnou eróziou svahov.

Na mostnom objekte sa v rámci jeho rekonštrukcie odstráni jestvujúci mostný zvršok vrátane valcových nosníkov, zrekonštruujú prechodové oblasti, záverné múriky, krídla a úložné prahy. Vybuduje sa tu spriahajúca doska na nosnej konštrukcii a nový mostný zvŕšok, zrealizuje izolácia mostovky, ako aj rekonštrukcia vozovky pred i za mostným objektom. Pristúpi sa k spevneniu krajnice s odvodnením, realizácii vodorovného a zvislého dopravného značenia, samotného spevnenia koryta potoka a napokon k zhotoveniu obslužného prístupového schodiska pri oboch krajných oporách. Všetky uvedené stavebné práce by mali byť sfinalizované na jar 2023.

Počas ich realizácie platia na danom úseku dopravné obmedzenia v podobe čiastočnej uzávery cesty. Doprava, ktorá je obojsmerne vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu, je regulovaná prenosným dopravným značením. Účastníci cestnej premávky tu musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 km/h.

Autor: (ts-PSK, Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2021
PSK investuje z vlastných zdrojov vyše 3 mil. eur do oblasti školstva
Financie sú určené na rekonštrukcie elektroinštalácií, striech, kotolní, telocviční a stavebné úpravy stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ako aj ich materiálno-technické vybavenie. Tohtoročné investičné akcie sa týkajú vyše 40 župných škôl v dvanástich okresoch kraja.
viac
26.10.2021
Prešovský kraj preinvestoval vo Veľkom Šariši vyše jeden milión eur
Vo Veľkom Šariši už majú dokončenú rekonštrukciu jediného mosta pre motoristov, ktorý spája oba brehy Torysy. Hotové sú už aj práce smerom na Medzany i Kanaš i na svetelnej križovatke. Prešovský samosprávny kraj tu preinvestoval celkovo 1,13 miliónov eur.
viac
12.10.2022
V obciach Jezersko a Osturňa obnovili dva takmer 50-ročné mosty
V obciach Jezersko a Osturňa na Zamagurí opravili dva takmer 50-ročné mosty. Prešovský samosprávny kraj (PSK) na obnovu nevyhovujúcich mostných konštrukcií využil zdroje z vlastného rozpočtu a čiastočne aj z úveru.
viac
28.08.2023
V Raslaviciach prešiel opravou most aj časť vozovky za viac ako 214 600 eur
Poškodená lávka na moste v Raslaviciach v okrese Bardejov je zrekonštruovaná. Opravené sú tu aj dva cestné úseky, ktoré boli značne poznačené trhlinami a nerovnosťami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %