Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.02.2022 08:40

MO SR vyčlenilo na dotácie 500 000 eur, žiadosti môžu posielať aj obce a mestá


Snímka zdroj: (MO SR).


Ministerstvo obrany (MO) SR vyčlenilo tento rok na dotácie 500 000 eur. Okrem občianskych združení, nadácií, záujmových združení, neinvestičných fondov a neziskových organizácií sa o príspevok môžu po novom uchádzať aj mestá a obce.


Termín predkladania žiadostí o poskytnutie dotácie je do 31. marca. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Cieľom dotačnej schémy rezortu je podporiť prácu mimovládneho sektora, akademickej obce i územnej samosprávy a využiť ich odborné znalosti, expertízy a skúsenosti pri zvyšovaní informovanosti verejnosti o prioritách Ministerstva obrany SR a Ozbrojených síl (OS) SR, ale aj aktívne podporovať verejnú diskusiu na témy, ktoré sa týkajú bezpečnosti a obrany štátu," priblížila hovorkyňa.

Rezort obrany podporí napríklad vzdelávacie aktivity, športové podujatia, branno-športové podujatia, kultúrne podujatia alebo spoločenské podujatia zamerané na podporu výchovy občanov Slovenskej republiky k vlastenectvu, informovanie verejnosti o Severoatlantickej aliancii a Európskej únii, prípravu občanov na obranu SR, prezentáciu Ozbrojených síl SR, ale aj podporu kultúrnych, duchovných a sociálnych potrieb profesionálnych vojakov, vojakov v zálohe a vojnových veteránov, podporu starostlivosti o športové talenty a podporu vrcholového športu a výkonnostného športu.

Dotáciu môžu získať tiež projekty zamerané na podporu personálneho doplňovania OS SR, ochranu a rozvoj historického a kultúrneho dedičstva so zameraním na vojenské dejiny či na úhradu nákladov súvisiacich s účasťou na aktivitách organizovaných medzinárodnými organizáciami so zameraním na ozbrojené sily.

Medzi prioritné oblasti na rok 2022 patrí napríklad zvyšovanie pripravenosti obyvateľstva na obranu štátu a rozvoj moderného vlastenectva, profesionálni vojaci očami verejnosti, ženy v obrane, zlepšovanie starostlivosti o vojnových veteránov, uchovávanie pamiatky bojovníkov za slobodu a demokraciu, starostlivosť o pamiatky vojenskej minulosti SR, budovanie odolnosti proti hybridným hrozbám, podpora eliminácie nenávistných prejavov a intolerancie, klimatické zmeny s vplyvom na obranu – dosahy na fungovanie OS SR, ale tiež predsedníctvo SR vo V4, Slovensko ako súčasť kolektívnej obrany NATO, budúcnosť NATO a EÚ a ďalšie.

Žiadatelia môžu otázky súvisiace s výzvou a postupom predkladania žiadostí o dotáciu adresovať na emailovú adresu dotacie@mod.gov.sk. Podrobné informácie o výzve sú zverejnené na webovom sídle MO SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %