Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
28.06.2023 12:35

Mláďa orangutana sumatrianskeho má meno Cahya, svetlo v temnote


Snímka zdroj: (tasr).


Mláďa orangutana sumatrianskeho, ktoré sa narodilo v apríli v zoologickej záhrade v Bratislave, sa bude volať Cahya (Džahija, domácky Kaja), čo v preklade znamená "svetlo v temnote". O mene samčeka rozhodla verejnosť hlasovaním. Informovala o tom Diana Dúhová zo zoo.


"Malý Cahya sa má dobre. Mláďa orangutana trávi takmer celý čas na matke, pevne sa drží jej srsti. Samica Mengala je skúsená, pokojná matka, ktorá sa o svojho potomka príkladne stará," približuje riaditeľ zoo Matej Dobšovič.

Vyhlásená bola zároveň zbierka na zlepšenie pavilónu primátov, v ktorom sa orangutany pohybujú. Do prevádzky bol daný v roku 2010, v súčasnosti však viacero jeho prvkov potrebuje opravu, rekonštrukciu či výmenu. Dôvodom snahy o obnovu sú zároveň zvyšujúce sa požiadavky na kvalitu prostredia a starostlivosti o primáty v zoologických záhradách a narastajúci vplyv klimatických zmien. Cieľom zoo je vytvoriť prostredie čo najviac podobné divokej prírode.

Orangutany sumatrianske sú inteligentné a zároveň kriticky ohrozené zvieratá. Žijú v dažďových pralesoch na ostrove Sumatra. Najväčšou príčinou rýchleho úbytku orangutanov je strata ich prirodzených biotopov a nelegálne obchodovanie s mláďatami tohto druhu, ako aj s telesnými časťami dospelých jedincov. Vo voľnej prírode je samica schopná priviesť na svet iba jedno mláďa raz za osem až deväť rokov.

Odhaduje sa, že momentálne žije v prírode menej ako 15 000 orangutanov, do 50 rokov im v nej hrozí úplné vyhynutie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2020
STU v Bratislave plánuje pokračovať v rekonštrukcii internátov
Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave plánuje aj napriek nepriaznivej situácii v súvislosti s koronakrízou pokračovať v plánovanej rekonštrukcii internátov. Informuje o tom univerzita na svojom webe.
viac
10.03.2022
Po ôsmich rokoch sa v zoo narodilo mláďa hrošíka libérijského
V zoologickej záhrade (zoo) v Bratislave sa po ôsmich rokoch narodilo mláďa hrošíka libérijského, ktorý je ohrozeným druhom. Na svet prišlo v pondelok (7. 3.) pred polnocou.
viac
07.02.2023
V bratislavskej zoo sa narodila samica ohrozeného druhu adaxa núbijského
V bratislavskej zoo sa narodila samica ohrozeného druhu adaxa núbijského. V súčasnosti patrí medzi najohrozenejšie cicavce na svete. Informovala o tom Alexandra Ritterová zo zoo.
viac
31.05.2023
V zoo sa narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho
V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho. Ide o prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu nielen v zoo v hlavnom meste, ale aj na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %