Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
22.12.2022 09:30

Mestské časti už vytriedili vyše 3600 ton kuchynského bioodpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


V Bratislave sa do zberu kuchynského bioodpadu, ktorý spustili už vo všetkých mestských častiach, podarilo zapojiť 90 percent domácností rodinných domov a zhruba 56 percent pri bytových domoch. Tento druh odpadu triedi už viac ako 140 000 domácností.


Vytriedili už viac ako 3600 ton odpadu. Snahou mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v roku 2023 bude zvýšiť počet zapojených domácností.

"Projekt bol pre OLO logisticky aj komunikačne najväčšou výzvou tohto roka. Aj vďaka pozitívnemu a zodpovednému prístupu obyvateľov sa nám podarilo túto výzvu zvládnuť a systém zberu úspešne zaviesť," skonštatoval predseda predstavenstva OLO Ivan Sokáč.

Od zavedenia projektu v októbri 2021 do konca novembra 2022 vyzbierali obyvatelia viac ako 3600 ton kuchynského bioodpadu. Mestská organizácia predpokladá, že do konca tohto roka prekročia hranicu 4000 ton. Z doterajších analýz kuchynského bioodpadu a zmesového komunálneho odpadu podľa OLO vyplýva, že obyvatelia hlavného mesta pristupujú k triedeniu zodpovedne. Napríklad v Lamači, v prvej zapojenej mestskej časti, prítomnosť odpadu z kuchýň v zmesovom komunálnom odpade výrazne klesá.

Bratislava má podľa zákona povinnosť na svojom území zaviesť oddelený zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, a to najneskôr do 1. januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2021
V Lamači spúšťajú od pondelka zber kuchynského bioodpadu
V bratislavskom Lamači spúšťajú od pondelka (11. 10.) zber kuchynského bioodpadu. Pôjde o prvú mestskú časť v hlavnom meste, kde bude takýto zber zavedený. Magistrát ho chce postupne budúci rok v spolupráci s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) rozšíriť do ostatných mestských častí.
viac
16.02.2022
Zber kuchynského bioodpadu na jar rozšíria do ďalších mestských častí
V Bratislave rozšíria na jar zber kuchynského bioodpadu do ďalších mestských častí. V marci sa zapojí Záhorská Bystrica, v apríli Karlova Ves a Dúbravka.
viac
07.06.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne začne aj v mestskej časti Ružinov. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) informuje, že nádoby a kompostovateľné vrecká na zber tu bude distribuovať od 9. júna do 16. júla.
viac
06.09.2022
Do zberu kuchynského bioodpadu sa postupne zapája i Staré Mesto
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v pondelok s distribúciou nádob a kompostovateľných vreciek pre zber kuchynského bioodpadu v Starom Meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %