Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.10.2018 07:50

Mesto testuje stravovanie škôlkarov cez centrálnu vývarovňu


Materská škôlka YES Vráble. Ilustračná snímka, zdroj: YouTube


Vrábeľská radnica chce riešiť problémy s kvalitou stravy v materských školách zriadením centrálnej vývarovne. Mesto momentálne testuje takýto spôsob stravovania v rámci skúšobnej prevádzky.


Magistrát sa pre zmenu rozhodol po hĺbkovom audite toku finančných prostriedkov školských jedální, ktoré sú súčasťami materských škôl. „Bolo zistených viacero nedostatkov vo vedení povinnej dokumentácie, evidovania fakturácií a kvality jedál v jednotlivých subjektoch. K novému modelu sme pristúpili z čisto praktického hľadiska a to je, že z dennej normy 1,19 eura na jedno dieťa na prípravu desiatej, obedu a olovrantu sa v prevádzkach s počtom detí nižším ako 40 pripravuje jedlo s dodržaním všetkých nutričných hodnôt iba veľmi ťažko, pri nákladnejších receptúrach je to možné iba s mínusovým saldom,“ informovala radnica.       

Podľa magistrátu je problémom aj nevyhovujúci stav menších kuchýň a ich vybavenia, do ktorého by bolo nutné investovať. Pri viacerých školských kuchyniach je navyše nutné riešiť samostatne aj skladovanie potravín. Pri fungovaní centrálnej vývarovne sa však podľa mesta mnohé doterajšie problémy eliminujú. „Už v tomto období je zrejmé, že modelová situácia prináša kladné odozvy, hlavne čo sa týka kvality pripravovaných jedál. Denná norma na nákup potravín a prípravu jedál dovoľuje variť pestrejšie, hlavne s vyváženými nutričnými hodnotami, s možnosťou väčšieho množstva čerstvej zeleniny a ovocia,“ konštatuje sa v materiáli, o ktorom budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom zasadnutí 24. októbra.       

Mesto v rámci skúšobnej prevádzky centrálnej vývarovne už zaznamenalo aj zvýšený počet stravníkov. „Je to pre nás veľmi pozitívna spätná väzba, ktorá vypovedá o správnom rozhodnutí variť v centrálnej vývarovni s možnosťou disponovať s vyššou sumou finančných prostriedkov na nákup potravín. Tiež z hľadiska racionalizácie finančných prostriedkov na osobné náklady a bežnú prevádzku školskej jedálne malo toto rozhodnutie svoje opodstatnenie,“ konštatuje sa v materiáli.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2021
Staré Mesto otvára od pondelka svoje základné školy. Zatiaľ pre žiakov 1. stupňa
Od pondelka 15. februára otvára bratislavské Staré Mesto základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pre žiakov 1. stupňa.
viac
29.07.2021
Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich škôl
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich základných škôl (ZŠ).
viac
11.07.2023
Mesto zaviedlo pilotný model fungovania škôlok v letných mesiacoch
Mesto Vráble zavádza pilotný projekt fungovania predškolských zariadení počas letných prázdnin.
viac
06.09.2023
Podujatie Zabudnutí susedia predstaví pamiatky i dejiny židovskej obce
Mesto Vráble sa zapojí do osláv Dní európskeho kultúrneho dedičstva podujatím Zabudnutí susedia. V rámci neho predstaví a sprístupní viaceré pamiatky a pripomenie dejiny židovskej obce vo Vrábľoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %