Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
25.09.2023 11:05

Mesto predáva národnú kultúrnu pamiatku, budovu Červeného kríža


Snímka: FB/ Topoľčany - návrat do minulosti


Mesto Topoľčany sa rozhodlo predať historickú budovu Červeného kríža na Stummerovej ulici. Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom septembrovom zasadnutí schválili vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na odpredaj budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.


Zároveň stanovili minimálnu kúpnu cenu za budovu s pozemkom vo výške 472.000 eur. Súťaž sa začala 22. septembra, záujemcovia môžu predložiť svoje ponuky do 14. novembra.         

Na základe zákona o ochrane pamiatkového fondu mesto najskôr ponúklo objekt na kúpu Slovenskej republike. Ponuka bola doručená Ministerstvu kultúry SR 24. mája tohto roka, ministerstvo však na ňu nereagovalo. Nehnuteľnosti ponúkla radnica štátu za cenu stanovenú znaleckým posudkom vo výške 442.000 eur.         

Bývalá budova Červeného kríža v Topoľčanoch je nevyužitá od roku 2014 a postupne chátra. Investíciu potrebnú na rekonštrukciu budovy vyčíslila správa mestských služieb na minimálne milión eur, čo nie je vo finančných možnostiach mesta. Primátorka Alexandra Gieciová uviedla, že za predchádzajúceho vedenia mesta v roku 2016 získala samospráva finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu na rekonštrukciu vo výške zhruba dvoch miliónov eur, projekt sa však nezrealizoval.         

Vtedajší primátor Peter Baláž potvrdil, že pre komplikácie mesto zrušilo prebiehajúce verejné obstarávanie. "Na rekonštrukciu nám zostávalo sedem mesiacov, čo bol nereálny termín. Ak by sme ju nestihli urobiť, museli by sme peniaze vrátiť," zdôvodnil rozhodnutie mesta vtedajší primátor.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %