Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
20.07.2021 08:25

Mesto chce spolu s fiľakovskou mládežou postaviť skejtpark


Snímka zo stretnutia s mládežou. Zdroj: (MsÚ).


Vedenie mesta Fiľakovo sa stretlo s mladými fiľakovskými skejtermi a bajkermi na občianskom fóre. Spoločne hľadali možnosti na vybudovanie infraštruktúry potrebnej k ich športu. Skejtpark by podľa nich pritiahol množstvo mladých.


V utorok 13. júla vedenie mesta spoločne so zástupkyňou Slovenského inštitútu mládeže IUVENTA diskutovalo s približne desiatkou mladých skejterov a bajkerov. Počas plodnej dvojhodinovej debaty spolu hľadali obom stranám vyhovujúce riešenia, ktoré by športovcom zabezpečili vhodné miesto na ich tréningy a mestu by ochránili verejný majetok.

Ako priblížil primátor Attila Agócs, mesto iniciovalo stretnutie po viacerých sťažnostiach zo strany obyvateľov na skejterov a bajkerov, ktorí trénujú na verejných priestranstvách, čím rušia v okolí žijúcich obyvateľov a neraz aj nechtiac poškodia mestský majetok. „Uvedomujeme si však, že sa im to nedá zazlievať, nakoľko nechcú robiť nič zlé len sa zlepšovať vo svojom športe, ale nemajú na to vytvorené podmienky. Preto som veľmi rád, že sme sa tu mohli stretnúť a diskutovať o tom, čo by pre nich bolo najlepšie, najvyhovujúcejšie a zároveň, čo by pre to vedeli aj sami urobiť. Je to forma neorganizovaného športu, ktorý v regióne nemá súťaže, avšak považujeme to za zmysluplné trávenie času pre mladých a preto ich chceme nejako podporiť,“ povedal primátor s tým, že očakávajú, že po podpore zo strany mesta sa aj samotní športovci zomknú, scelí to ich komunitu a budú sa venovať aj menším deťom a rozvíjať kultúru týchto športov v meste.

Ako ďalej pokračoval, mesto si predstavuje spoluprácu vo forme aktívneho zapájania sa mládeže, preto na stretnutie pozval aj zástupkyňu inštitútu IUVENTA Darinu Dióšiovú. „S mladými športovcami sme sa rozprávali o možnostiach získania rôznych menších grantov na podporu ich činnosti a rozvoja komunity. Vysvetlili sme im, ako môžu získať podporu z Európskeho zboru solidarity či programu Erazmus+ a ako by sa mohli zapájať do športového života mesta. Bolo to veľmi tvorivé prvé stretnutie a hneď sme si dohodli ďalšie o týždeň, kde sa budeme venovať príprave konkrétnych projektov,“ povedala po stretnutí.

Mladých športovcov potešil záujem mesta a ocenili snahu pochopiť ich komunitu. „Športy, ktorým sa venujeme, pre nás predstavujú voľnosť a nezávislú rekreáciu. Sú pre nás možnosťou na sebarealizáciu a rozvoj, či už ako jednotlivcov, alebo celej našej komunity,“ uviedol zástupca zúčastnených športovcov, 20-ročný vysokoškolák Dominik Pócsa. Podľa jeho slov v meste pôsobí asi dvadsiatka skejterov a bajkerov rôznych vekových kategórií, predovšetkým tínedžerov. „Stretávame sa v meste, najmä za obchodným domom S1, kde spoločne trénujeme a trávime všetok svoj voľný čas. To, že vedenie mesta prejavilo snahu nás podporiť a ukázali nám, ako ďalej môžeme postupovať a posunúť naše aktivity na vyššiu úroveň, je pre nás obrovskou inšpiráciou. Verím, že sa nám podarí zomknúť a spoločne niečo zmysluplné vybudujeme,“ dodal.

Primátor zhrnul, že spoločne vytipovali tri lokality v meste, na ktorých by v budúcnosti mohol skejtpark stáť. „Kým však na to nájdeme vhodné výzvy a financie, získame všetky povolenia, nejaký čas to potrvá. Trvalý skejtpark nevidím reálne skôr ako o rok a pol, preto sme sa dohodli, že im dovtedy vyčleníme vyhovujúci priestor a pomôžeme dočasnými prekážkami. Oni sa za ten čas budú môcť venovať menším komunitným projektom s pomocou organizácie IUVENTA, rozvíjať svoju činnosť a prísť s novými nápadmi,“ uzavrel.

 

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2021
Fond na podporu športu: Prvá výzva zverejnená!
Športové organizácie, obce a vyššie územné celky sa môžu uchádzať o finančné zdroje na podporu a rozvoj športu v rámci historicky prvej výzvy svojho druhu. Podávanie žiadosti začína od 15.2.2021 a končí 1.3.2021.
viac
02.02.2021
Do modernizácie športovísk chce TSK investovať viac ako 1,7 milióna eur
Viac ako 1,7 milióna eur chce Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) investovať do budovania a modernizácie športovísk. Investíciu schválili na svojom minulotýždňovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
10.03.2021
Nová výzva Fondu na podporu športu
Fond na podporu športu zverejnil na svojej webovej stránke Výzvu č. 2021/002 – Amatérske športové kluby a organizácie. Výzva na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19 pre amatérske športové kluby bola zverejnená 5. 3. 2021.
viac
21.07.2021
Pomoc profesionálnemu a amatérskemu športu po pandémii
Ministerstvo financií SR podáva pomocnú ruku ďalšiemu pandémiou zasiahnutému sektoru a to športu. Uvoľnilo takmer 10 miliónov eur pre Fond na podporu športu, z ktorého podporí sektor profesionálneho športu, ale aj toho amatérskeho.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %