Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
03.06.2023 01:05

Majstrovstvá sveta v letnom biatlone aj s medzinárodnými televíznymi prenosmi


Ilustračná snímka


V dňoch 23. – 24.05. 2023 sa uskutočnila v Osrblí inšpekcia Medzinárodnej biatlonovej únie a zároveň aj inšpekcia RTVS s cieľom naplánovať výrobu medzinárodného televízneho signálu počas majstrovstiev sveta v letnom biatlone v auguste 2023.


Televízne prenosy budú z Osrblia opäť vysielané po 4 rokoch (naposledy v roku 2019 z juniorských a mládežníckych majstrovstiev sveta). V auguste tohto roku pôjde o prvé medzinárodné vysielanie z letného biatlonu na Slovensku.

Inšpekčná návšteva zástupcu Medzinárodnej biatlonovej únie Kristiana Oju mala za úlohu preveriť stav príprav majstrovstiev sveta 2023 v letnom biatlone a odsúhlasiť rozmiestnenie kamier na trati a strelnici. Výsledkom dvojdňového pracovného maratónu v Národnom biatlonovom centre v Osrblí je súbor návrhov, odporúčaní a povinností, ktoré musí Slovenský zväz biatlonu, ako organizátor podujatia zabezpečiť.

Výrobu medzinárodného signálu z  MS v letnom biatlone bude zastrešovať 60-členný štáb RTVS pod vedením režiséra Petra Ďuricu.

„Biatlonové televízne prenosy sú jedny z najťažších športových priamych prenosov, najmä kvôli dynamike, ktorú do zápolenia prinášajú výkony pretekárov na strelnici. K príprave preto pristupujeme s patričným rešpektom a veríme, že sa nám podarí pripraviť atraktívny zážitok divákom v celej Európe. Naplánovaných je až 20 kamier vrátane tzv. „jazdy“ (mobilná kamera na koľajnici) a dronu,“ uviedol Peter Ďurica, režisér prenosov.

Televízne prenosy sú plánové z dvoch súťažných dní: v sobotu 26.08. zo šprintov v seniorských kategóriách a v nedeľu 27.08. z pretekov s hromadným štartom.

„Výroba medzinárodného televízneho signálu je jeden z kľúčových bodov pre úspech podujatia ako takého. Preto som rád, že RTVS už od jesene 2022 spolupracuje so Slovenským zväzom biatlonu a organizačným výborom svetového šampionátu v Brezne – Osrblí na detailoch, ako čo najlepšie pokryť kamerami celý priestor štadióna a tratí v Osrblí. Teší ma, že počet kamier, ktoré nasadí RTVS, je až 20. Unikátne zábery pre Osrblie z dronu a „jazda“ s pretekármi v cieľovej rovinke sú nadštandardom čo sa týka výroby prenosov z letného biatlonu. Aj diváci priamo v hľadisku v Osrblí budú môcť paralelne sledovať dianie naživo v kombinácii s televíznym prenosom na veľkých svetelných obrazovkách. Medzinárodný televízny signál pôjde do celej Európy a zviditeľní svetový i slovenský biatlon, Osrblie, Horehronie a Slovensko. To je veľká pridaná hodnota takéhoto podujatia,“ povedal po inšpekcii Ivor Lehoťan, člen OV pre koordináciu TV prenosov.

Majstrovstvá sveta v letnom biatlone budú najvýznamnejším športovým podujatím na Slovensku v roku 2023. Predpokladá sa účasť popredných biatlonistov z 30 krajín sveta, ktorí si zmerajú sily počas štyroch súťažných dní od štvrtka 24.08.2023 až do nedele 27.08.2023 v kategóriách juniori, juniorky, muži a ženy. Predstavia sa v super šprintoch, rýchlostných pretekoch, stíhacích pretekoch a majstrovstvá sveta vyvrcholia v nedeľu divácky atraktívnymi pretekmi s hromadným štartom. Bohatý športový program doplní nemenej atraktívna fanzóna a koncerty pre návštevníkov tohto podujatia.

Autor: Zdroj: Biathlon Slovakia


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2019
Matúša Sukeľa a jeho výkon na MS v ľadovom hokeji ocenil primátor Ján Blcháč
Cenu primátora si hokejový útočník Matúš Sukeľ odniesol z primátorskej kancelárie za vynikajúcu reprezentáciu mesta po absolvovaní tohtoročného seniorského svetového šampionátu, ktorý bol Sukeľovou premiérou.
viac
28.02.2020
Žilina bude v júli hostiť hokejbalový šampionát juniorov
Juniorskí reprezentanti Slovenska v hokejbale budú mať na nadchádzajúcom šampionáte najvyššie medailové ambície. Majstrovstvá sveta v hokejbale juniorov U16 a junioriek U20 bude tento rok od 2. do 5. júla hostiť mesto Žilina.
viac
03.06.2021
Cez víkend sa začne letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské
Vo Zvolene sa cez víkend začne medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské.
viac
05.08.2023
Na MS v letnom biatlone v Osrblí uvidíme olympijských víťazov
V týždni od 24. do 27. augusta bude NBC v Osrblí hostiť MS v letnom biatlone, najvýznamnejšie športové podujatie v roku 2023 na Slovensku. Súťažiť sa bude v seniorských a juniorských kategóriách v disciplínach superšprint, rýchlostné preteky, stíhacie preteky a preteky hromadným štartom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %