Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
07.02.2023 10:35

Kultúrne organizácie PSK pripravujú na leto viaceré podujatia


Snímka zdroj: (PSK).


Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa už pripravujú na letnú sezónu.


V talóne majú niekoľko podujatí, ktorými plánujú pritiahnuť záujem širokej verejnosti, ako napríklad výstavu na Ľubovnianskom hrade, ktorá vzíde zo spolupráce s Múzeom moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Výstava s názvom Kráľovné Andyho Warhola na bude pozostávať zo 16 serigrafií, štyroch farebných portrétov kráľovnej Elizabethy II., kráľovnej Margrethe II., kráľovnej Beatrix a kráľovnej Ntombi Twala.

"Medzi najväčších ťahúňov tejto letnej sezóny bude patriť aj nová stála expozícia Podtatranského múzea v Poprade s názvom Knieža z Popradu. Tá bude moderným spôsobom prezentovať unikátny nález európskeho významu," povedala Lehotská.

Odbornú kultúrnu verejnosť podľa jej slov zaujme septembrová medzinárodná konferencia Vihorlatského múzea v Humennom s názvom Za veľkú mláku, ktorá sa povenuje téme vysťahovalectva.

Krajská galéria v Prešove ponúka stálu expozíciu, otvorenú ešte v polovici decembra 2022, s názvom Sakrálne umenie 15. - 19. storočia, ktorá prezentuje 52 sakrálnych drevorezieb a ikon.

Divadelné predstavenia a letné kino sú pre návštevníkov pripravené v Múzeu v Kežmarku. Tradičné podujatie Dni židovskej kultúry bude tento rok obohatené o špeciálne komentované prehliadky, chute židovskej kuchyne a židovskú hudbu, ktorú si návštevníci vypočujú počas koncertu v hradnej kaplnke.

"Leto s Rákocim, Detská univerzita či Kino v paláci – to je len zlomok toho, čo plánuje pre verejnosť Krajské múzeum v Prešove. Najvýznamnejšie letné podujatie, Hrnčiarske dni v expozícii ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, pripravuje Šarišské múzeum v Bardejove," doplnila Lehotská.

V rámci medzinárodného multimediálneho projektu Art&Holocaust sa bude v Tatranskej galérii v Poprade v tomto roku konať séria podujatí. Hvezdáreň a planetárium v Prešove do svojich zrekonštruovaných priestorov láka malých aj veľkých astronómov.

Medzi významnejšie udalosti a aktivity Vihorlatskej hvezdárne v Humennom bude patriť dostavba a otvorenie Výskumno-prezentačného centra parkov tmavej oblohy v Karpatoch v rámci projektu Karpatská hviezdna dráha (ENI).

"Výnimočný projekt Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pod názvom Chicago uvidia návštevníci na divadelných doskách Historickej budovy DJZ v premiére 22. septembra. Štyri premiéry uvedie tento rok Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove," dodala Lehotská.

Premiéru s názvom Jarné vody sa chystá odpremiérovať tento rok Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2021
Bratislava má novú kultúrnu scénu, otvorili ju v Sade J. Kráľa
V bratislavskom Sade Janka Kráľa otvorili vo štvrtok novú kultúrnu scénu, ktorá spestrí program 46. ročníka mestského festivalu Kultúrne leto.
viac
06.07.2022
Kultúrne organizácie kraja ponúkajú počas leta bohatý program
Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si aj toto leto pre svojich návštevníkov pripravili bohatý program. Pôjde o rôzne kultúrne a spoločenské akcie, ako sú napr. výstavy, predstavenia, besedy, folklórne prehliadky, koncerty. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
20.06.2023
Karlova Ves otvorí cez víkend tohtoročné kultúrne a športové leto
Bratislavská Karlova Ves otvorí počas posledného júnového víkendu (24. – 25. 6.) tohtoročné Kultúrne a športové leto. Prinesie so sebou kultúrny program pre rodiny, atrakcie pre deti či prvú letnú tančiareň. Informoval o tom hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.
viac
12.07.2023
Modernizované kúpele lákajú návštevníkov programom kultúrneho leta
V Kúpeľoch Sliač sa rozbehla nielen ich priebežná modernizácia, ale ruka v ruke s ňou aj ponuka podujatí, ktoré by mali do areálu prilákať čoraz viac návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %