Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
02.02.2021 08:00

KSK vlani dosiahol najvyššie čerpanie z IROP spomedzi krajov


Sídlo KSK.


Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý je sprostredkovateľským orgánom (SO) pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), sa stal lídrom v čerpaní eurofondov v rámci tohto programu spomedzi všetkých samosprávnych krajov.


V roku 2020, keď bolo riadiacim orgánom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, prečerpal kraj prostredníctvom SO pre IROP takmer 7,3 milióna eur, čo je na úrovni 198 percent. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„V úvode minulého roka bolo nastavené čerpanie prostriedkov z IROP na sumu 3 676 000 eur. Nášmu SO sa však v priebehu roka podarilo vyčerpať dvakrát toľko. Aj na tomto príklade sa ukazuje, že ak je čerpanie eurofondov decentralizované na úroveň krajov, k občanom sa tieto peniaze dostanú omnoho rýchlejšie, než je predpoklad,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Pomocou finančných prostriedkov z IROP sa podľa Terezkovej v minulom roku podarilo v Košickom kraji zrealizovať viacero projektov, ktorých kontrola prebiehala na Úrade KSK.

„Napríklad zmluvní autobusoví dopravcovia KSK obnovili svoj vozový park, vybudovaná bola nová autobusová stanica v Michalovciach a mesto Krompachy zrekonštruovalo materskú školu,” priblížila Terezková.

Okrem projektov, ktorých kontrola prebiehala na Úrade KSK, sa KSK podarilo čerpať eurofondy z IROP aj na opravy ciest. V roku 2020 kraj dokončil napríklad rekonštrukciu cesty z Michaloviec do Sobraniec, stavebné práce ešte prebiehajú na ceste od mosta Ružín v smere na Spišské Vlachy aj na ceste vedúcej z Michaloviec do Kráľovského Chlmca. Na týchto stavbách sa preinvestovalo spolu 4 740 000 eur.

Peniaze z IROP čerpali aj krajské stredné školy. Ku koncu minulého roka bolo preinvestovaných takmer 1,8 milióna eur.

„Tieto finančné prostriedky pomôžu predovšetkým zvýšiť kvalitu odborného vzdelávania na stredných školách a prepojiť vyučovanie s praxou. Celkovo sa čerpanie eurofondov v rámci tohto operačného programu vyšplhalo na takmer 14 miliónov eur,” skonštatovala Terezková.

„V predchádzajúcom programovom období, ako aj v tom aktuálnom, sme čerpali peniaze z IROP najmenej efektívne. Konkrétne v tom aktuálnom sme 'minuli' iba približne 40 percent z alokovaných peňazí. Kraj chce pomôcť v zlepšení tejto štatistiky a aj v tomto roku sa budeme snažiť zvýšiť čerpanie prostriedkov, ktoré sú nám k dispozícii,” dodal Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
03.03.2021
Do ŽSK sa vlani dostalo cez IROP vyše sedem miliónov eur
Do Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa v roku 2020 dostali z Európskeho fondu regionálneho rozvoja finančné prostriedky vo výške zhruba sedem miliónov eur.
viac
11.03.2021
Na inovatívne projekty kultúrnych inštitúcií v KSK pôjde 150 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) prerozdelí v tomto roku na inovatívne projekty vo svojich kultúrnych zariadeniach 150 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %