Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
07.01.2020 10:15

KSK chystá projekt za 6,6 milióna eur na ochranu a obnovu biodiverzity v lesoch


Ilustračná snímka, zdroj: Košice Online


Košický samosprávny kra chce z eurofondov realizovať projekt na ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch. Celkový rozpočet projektu, ktorý má trvať dva roky na prenajatých lesných pozemkoch v kraji, je 6,6 milióna eur.


Spolufinancovanie vo výške päť percent, teda 330-tis. eur, schválili poslanci KSK na decembrovom zasadnutí.      

Projektom sa majú realizovať v lesoch opatrenia, ktoré pomôžu zadržať vodu v ekosystémoch pre zachovanie a obnovu rozmanitosti živočíšnych a rastlinných druhov. K takýmto opatreniam podľa Úradu KSK patria jednoduché hrádzky, infiltračné priekopy, narušenie zhutnenej pôdy v lesoch rýpadlom či obnova mokradí. Ide o súčasť Programu obnovy krajiny, v ktorej sa v KSK v roku 2018 zaviazal zmeniť prístup pri obhospodarovaní krajiny, a to lesnej, poľnohospodárskej aj urbánnej.       

"Realizáciou projektu Ochrana a obnova biodiverzity v lesných ekosystémoch Košického kraja dôjde k ozdraveniu ekosystémov a k zlepšeniu podmienok pre zachovanie biodiverzity a zároveň aj k posilneniu ekosystémových služieb v hospodársky využívaných lesoch," informoval Úrad KSK. Financie majú ísť z Operačného programu Kvalita životného prostredia.       

Úbytok vody z lesných ekosystémoch v aktuálnej klimatickej zmene je podľa pripravovateľov projektu taký dramatický, že odchádzajú už celé lesy. Najväčší vplyv to má na biodiverzitu, keďže všetko pochádza z vody. Prírode blízkymi vodozádržnými opatreniami má dôjsť k zvyšovaniu zásob vody s vhodnými podmienkami pre ochranu biodiverzity a vylepšovaniu stanovištných podmienok aj tých druhov fauny a flóry, ktoré sú v našich podmienkach na ústupe.       

Projekt bude podaný v rámci výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku do uzávierky hodnotiaceho kola, ktoré je 15. januára 2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
26.04.2021
Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko
Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko.
viac
27.04.2021
KSK chce realizovať projekt na obnovu biodiverzity v lesoch na Gemeri a Spiši
Zámer spolufinancovať projekt na Ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch schválili krajskí poslanci na rokovaní 26. apríla.
viac
24.10.2022
Kraj získal 4,3 milióna eur na obnovu a ochranu biodiverzity v lesoch
Košický samosprávny kraj (KSK) získal európske zdroje na ochranu životného prostredia, v žiadosti uspel s projektom "Ochrana a obnova biodiverzity v lesných ekosystémoch Košického kraja".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %