Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.04.2019 08:05

Krížovú cestu si pripravili aj obyvatelia rómskej osady v Trebišove


Krížová cesta v trebišovskej rómskej osade na Veľký piatok 19. apríla 2019. Na čele sprievodu s krížom kráča rímskokatolícky kňaz Jozef Gnip z trebišovského farského úradu. FOTO TASR - Roman Hanc


Udalosti kresťanskej Veľkej noci si krížovou cestou pripomenuli v piatok aj obyvatelia rómskej osady v Trebišove. Ako pre TASR povedal tunajší dekan rímskokatolíckej farnosti Jozef Gnip, tento rok bola výnimočná v tom, že si ju s pomocou rehoľnej sestry pripravili sami.


V dave boli najmä mladí ľudia a deti. Jednotlivé zastavenia krížovej cesty čítali miestni veriaci. „Už asi siedmykrát sme na Veľký piatok tu v rómskej osade. Pre nás kresťanov je to sviatok, kedy slávime umučenie Ježiša Krista. Stále sa sem snažíme prichádzať -  predovšetkým s krížom, s ukrižovaným a modliť sa v tejto komunite krížovú cestu, aby sme im priblížili tajomstvo Ježiša Krista,“ povedal.

Podľa jeho ďalších slov obyvatelia trebišovskej rómskej osady požadujú od cirkvi veľmi málo, prevažne ide o krst alebo pohrebný obrad. „Snažíme sa ich katechizovať predovšetkým v škole,“ uviedol s tým, že mimo nej prichádza za nimi každý týždeň aj rehoľná sestra.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2018
Pútnici sa zišli na tradičnej Škapuliarskej púti
V Topoľčiankach vyvrcholí počas víkendu 332. výročná Škapuliarska púť. Pútnici z celého Slovenska sa tu začali schádzať už od 11. júla na triduu, čiže na trojdňovej duchovnej príprave, počas ktorej sa konali sväté omše zamerané na rôzne témy.
viac
21.02.2019
Á. Ravasz: Rozširovanie toluénu v osadách treba zastaviť
Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ábela Ravasza čoraz viac obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít prepadáva drogám. Často siahajú po relatívne lacnom, dostupnom, no nebezpečnom toluéne, respektíve po syntetickej náhrade marihuany, zvanej herba.
viac
10.09.2021
Nová krížová cesta na Liptove
Liptovský Ján a Jánska dolina privítajú už 7. ročník Medzinárodných majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch – Drevené kráľovstvo. Téma tohto ročníka bude vysoko aktuálna – krížová cesta. Podujatie sa uskutoční 16. až 18. septembra pri Kolibe Strachanovka v Jánskej doline.
viac
10.02.2022
Trebišov má záujem čerpať externé zdroje na riešenie rómskej problematiky
Problémy v trebišovskej miestnej rómskej osade boli témou utorkového (8. 2.) stretnutia splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera s vedením mesta Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %