Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
15.08.2023 02:25

Krajskí dobrovoľníci v lete pracujú na tvorbe dažďových záhrad


Snímka zdroj: (kosicednes.sk).


Celkovo 30 dažďových záhrad by malo v tomto roku pribudnúť v Košickom kraji. Na ich tvorbe sa v letnom období tradične podieľajú krajskí dobrovoľníci. Informovala o tom hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.


Členovia Dobrovoľníckeho centra Košického kraja (DCKK) pracujú na vodozádržných opatreniach bez nároku na honorár. Dažďové záhrady zachytávajú dažďovú vodu zo striech či chodníkov, aby mohla vsakovať späť do podložia a neodtekala bez úžitku. Hlavným cieľom je predísť odvodňovaniu krajiny.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku sa dobrovoľníci podpísali už pod 200 dažďových záhrad vo všetkých regiónoch kraja, najmä pri krajských stredných školách, zariadeniach sociálnych služieb a kultúrnych inštitúciách. "Aktuálne sa k nim môžu východniari pridať napríklad v košických mestských častiach Juh, Šaca či Ťahanovce," uviedol.

O pomoc s vodozádržnými opatreniami sa na DCKK obracajú aj spoločnosti v rámci firemného dobrovoľníctva, mestá a mestské časti. Popri iných aktivitách sa dobrovoľníci snažia zrealizovať minimálne jednu dažďovú záhradu týždenne. Od začiatku leta sa im ju podľa kraja podarilo vytvoriť napríklad v areáli Knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, na ulici Milosrdenstva v Košiciach, v blízkosti internátu na Werferovej ulici či v košickej mestskej časti Šaca v priestranstve medzi bytovými domami.

"Správne navrhnutá dažďová záhrada je hotový zázrak a ja som rada, že východniari sa často inšpirujú vodozádržnými opatreniami vo verejnom priestore následne aj u nich doma. Dôležitá je najmä skladba rastlín, ktoré prekonajú sucho aj zavodnenie, akými sú papradie, šalvia či mäta, ako aj to, aby sme nevytvárali podmienky pre stojatú vodu. Takáto záhrada je nielen funkčná, ale aj estetická," uviedla riaditeľka DC KK Miroslava Langerová.

Za minulý rok sa dobrovoľníckemu centru podarilo odpojiť približne 50 zvodov v domácnostiach a bytových domoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2021
Ružinov začal s budovaním dažďových záhrad
Bratislavský Ružinov začal s budovaním dažďových záhrad. Vytvára ich na miestach, kde voda občas spôsobovala problémy. Prvú dokončila mestská časť nedávno na Nevädzovej ulici, ďalšia by mala pribudnúť v parku Ostredky.
viac
17.06.2021
Košická župa pripravuje Zelený katalóg
Opatrenia na zlepšenie životného prostredia poskytne Zelený katalóg, ktorý pripravuje Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci Programu obnovy krajiny. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji, ktorý obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.
viac
07.01.2022
Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody
Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.
viac
27.08.2022
Š. Bane: ZŠ ide rozšíriť systém dažďových záhrad, pribudne aj priestor pre vydru
V Základnej škole s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica idú rozširovať systém zberu dažďových vôd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %