Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
08.12.2021 10:40

Košice vyhlasujú medzinárodnú urbanistickú súťaž na nové mestské centrum


Snímka zdroj: (tasr).


Útvar hlavného architekta mesta Košice tento týždeň vyhlási medzinárodnú urbanistickú súťaž Košice – Hornád, Nové mestské centrum.


Ide o lokalitu s rozlohou približne 300 hektárov v okolí Hornádu, ohraničenú zhruba Rampovou ulicou, Prešovskou cestou, Palackého a železničnou traťou. Informovalo o tom vedenie mesta na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že projekt môže v najbližších desaťročiach zmeniť tvár celého centra mesta.

Výsledkom architektonickej súťaže má byť podľa primátora Jaroslava Polačeka riešenie ako integrovať v nevyužitom, ľahko dostupnom priestore v blízkosti širšieho centra potenciál moderného mesta s využitím smart technológií, vzdelávania, medicíny, moderného obchodu s dostupnosťou k inštitúciám a k bývaniu. Predmetom riešenia je územie vo väzbe na rieku Hornád v centrálnej časti mesta. Cieľom je získať urbanistické riešenie atraktívneho mestského prostredia pre funkcie vyššej občianskej vybavenosti, bývania, sociálnych služieb, rekreácie, športu a zelene a so zreteľom na polohu územia. Ako doplnil hlavný architekt mesta Košice Petr Kropp, vzniknúť by mala nová štvrť.

Momentálne polopriemyselná zóna na centrálnom území mesta podľa magistrátu dlhodobo nespĺňa svoju podstatu. Potenciál vidí v zeleni aj v rieke. „O niekoľko rokov tu budeme môcť vidieť nové mesto, budovy, športoviská, parky, priestor pre štátne inštitúcie a pre všetkých, ktorí chcú v našom meste žiť a využívať naše služby,“ povedal primátor s tým, že víťazné riešenie musí komplexne riešiť aj cestnú či železničnú dopravu.

Podľa viceprimátora Marcela Gibóda by nové mestské centrum malo slúžiť aj pre ľudí z okolia, respektíve celého Košického kraja. Ambíciou je, aby sa tam presťahovali aj niektoré úrady štátnej správy, čím by došlo aj k odľahčeniu dopravy v meste.

Súťaž bude dvojkolová, pričom návrhy v rámci prvého kola je potrebné zasielať do 28. februára 2022. Návrhy v druhej etape majú postupujúci následne predložiť do 2. júna. „Predpokladaný termín zverejnenia výsledkov je 23. júna 2022,“ doplnil Polaček.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
Vyhlásenie NOC k súťaži Slovenská kronika 2020
Združenie miest a obcí Slovenska bolo zo strany Národného osvetového centra informované o zrušení vyhlasovania výsledkov celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
15.06.2022
Mesto Košice vyhodnotilo súťaž návrhov na nové mestské centrum
Víťazom urbanistickej súťaže na nové mestské centrum v Košiciach sa stala projekčná kancelária gogolák + grasse z Prahy. Informovalo o tom vedenie mesta na utorkovej tlačovej konferencii.
viac
12.09.2022
Mestské bazáre sa zmenia na stabilné centrum opätovného použitia
Príležitostné víkendové mestské bazáre sa zmenia na stabilné Bratislavské centrum opätovného použitia - KOLO. Jeho prevádzku otvoria 8. októbra vedľa centrály mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
03.10.2022
Košičania sa môžu oboznámiť s podobou nového mestského centra pri Hornáde
Obyvatelia a návštevníci Košíc si môžu do 23. októbra pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici pozrieť najúspešnejšie súťažné návrhy a vízie medzinárodnej urbanistickej súťaže Košice-Hornád: Nové mestské centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %