Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
11.02.2023 12:05

Komuniké z 21. zasadnutia Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska


Znímka zdroj: ZMOS


Predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger na 8. februára 2023 zvolal a viedol v poradí 21. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. V súvislosti s aktuálnou situáciou poverilo Komoru miest ZMOS v spolupráci s Komorou obcí ZMOS začať s prípravou celoslovenského občianskeho protestu.


Členovia Predsedníctva ZMOS v úvode zobrali na vedomie informáciu o plnení uznesení Predsedníctva ZMOS. V oblasti energetiky predsedníctvo zobralo na vedomie informácie o vývoji kompenzácií a postupoch Združenia miest a obcí Slovenska pri rokovaniach s ústavnými činiteľmi SR v súvislosti so zastropovaním cien energií pre samosprávy.

Zároveň odporúča:

a) vytvorenie vzorovej súťaže na obstaranie energii, využiteľnú pre všetky samosprávy tak, aby sa pre eliminovalo riziko nevysúťaženia dodávateľa,

b) organizovať školenia v oblasti energetiky pre starostov a nimi poverených pracovníkov, zameraných na obstarávanie energií, vývoj na trhu a legislatívne zmeny podľa požiadaviek od členských samospráv,

c) súlade s § 25 zákona 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov pri obstarávaní energií komunikovať s dodávateľmi komodít. Tak sa samosprávy vyhnú chybám, ktoré by mohli viesť k tomu, že nenájdu dodávateľa.

Okrem toho Predsedníctvo ZMOS žiada:

a) Kanceláriu ZMOS o poskytnutie informácie na rokovanie Rady ZMOS, týkajúcej sa odpovede povereného predsedu vlády SR a povereného ministra hospodárstva SR na list ZMOS zo dňa 10. januára 2023,

b) Kanceláriu ZMOS o poskytnutie informácie na rokovanie Rady ZMOS, týkajúcej sa odpovede prezidentky SR na list ZMOS zo dňa 23. januára 2023,

c) Radu ZMOS osloviť vládu SR v poverení o bezodkladné a jednoznačné stanovisko k cenám energií po uplynutí lehoty na kompenzácie cien energií pre verejný sektor, t. j. po 31.03.2023,

d) listom osloviť ÚRSO so žiadosťou o vysvetlenie zmeny referenčného obdobia vo vyhláške ÚRSO za energetiku č. 18/2017 Z. z. v roku 2022, zo šesť mesiacov prvého polroka roka 2022 na obdobie dvoch mesiacov august a september 2022, na základe čoho bola určená maximálna regulovaná cena elektriny pre zraniteľných odberateľov na rok 2023 z najvyššej veľkoobchodnej ceny elektriny na burze,

e) Vládu SR v poverení o poukázanie nevyčerpaných finančných prostriedkov, ktoré sú v roku 2023 vyčlenené na kompenzáciu vysokých cien energií, do rozpočtov miest a obcí vo forme mimoriadnej dotácie,

f) Vládu SR v poverení o finančnú kompenzáciu zvýšených cien distribučných poplatkov  alebo ich zníženie na pôvodnú úroveň z roku 2022 (tarifa pri dodávke elektrickej energie, tarifa za prevádzkový systém, tarifa za systémové služby).

K aktuálnym informáciám z legislatívneho procesu Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie:

a) aktuálne informácie z legislatívneho procesu,

b) informáciu z rozporového konania k zákonu, ktorým sa mení zákon č. 245/2018 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktoré sa konalo  7. 2. 2023. Predsedníctvo ZMOS zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom zákona, ktorým sa mení zákon č. 245/2018 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, z dôvodu jeho neprimeraného zásahu do originálnych kompetencií miest a obcí na úseku materských škôl a žiada Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR o zastavenie legislatívneho procesu k zákonu, ktorým sa mení zákon č. 245/2018 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Okrem toho ukladá:

a) Kancelárii ZMOS listom upozorniť Európsku komisiu na výhrady Združenia miest a obcí Slovenska k návrhu novely školského zákona,

b) Kancelárii ZMOS v prípade schválenia školského zákona v Národnej rade SR iniciovať podanie na Ústavný súd SR,

c) Kancelárii ZMOS participovať na príprave návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov. Zároveň odporúča vedeniu a zástupcom ZMOS trvať pri účasti na rozporovom konaní na zásadných pripomienkach, ktoré Kancelária ZMOS uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie informácie k možnostiam čerpanie úverov z Environmentálneho fondu. A tiež zobralo na informáciu o príprave 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. 

Predsedníctvo ZMOS k ponuke Generálnej prokuratúry v súvislosti so zhodnotením stavu zákonnosti  všeobecne záväznýách nariadení žiada Kanceláriu ZMOS, aby v nadväznosti na ponuku GP SR reagovala žiadosťou o ponúkanú lektorskú aktivitu zo strany GP SR k zákonnosti VZN. K návrhu na Memorandum pri poskytovaní podpory pri podávaní majetkových priznaní v elektronickej forme žiada Kanceláriu Národnej rady SR o zapracovanie pripomienok predložených Predsedníctvom ZMOS.

V bode rôzne zároveň zobralo na vedomie aktuálnu informáciu v oblasti sociálnych služieb, informáciu o činnosti Komory miest Rady ZMOS a odporúča:

a) Komore miest ZMOS v spolupráci s Komorou obcí ZMOS začať s prípravou celoslovenského občianskeho protestu,

b) pripraviť zoznam požiadaviek ZMOS pre účely spracovania MEMORANDA s relevantnými politickými stranami a predložiť ho na najbližšie rokovanie Rady ZMOS. 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
20.01.2022
Komuniké z 15. rokovania Predsedníctva ZMOS
V poradí 15. rokovanie Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo mimoriadne dôležitým témam. Okrem iného schválilo otvorený list predsedovi vlády a tiež jednoznačne podporilo prípravu štrajkovej pohotovosti ako reakciu na legislatívny proces a mnohé prijímané zákony.
viac
01.07.2022
Komuniké z 18. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V utorok 28. júna, pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo v poradí 18. zasadnutie Predsedníctva ZMOS.
viac
11.02.2023
Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom
Predseda Komory miest a podpredseda ZMOS, primátor mesta Partizánske Jozef Božik v súvislosti s riešením dopadov energetickej krízy, nepriaznivej situácie a neistotami, ktoré neustále rezonujú naprieč celým územím, zvolal 9. februára 2023 ďalšie online rokovanie Komory miest ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %