Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
24.06.2023 11:05

Hriňová v súvislosti s horúčavami prijíma viacero opatrení


Snímka zdroj: MsÚ Hriňová


Mesto Hriňová v Detvianskom okrese prijíma v súvislosti s aktuálnymi horúčavami viacero opatrení. Verejnosť môže na schladenie využiť letné kúpalisko, prostredie na námestí osviežuje mestská fontána. Pre TASR to uviedol primátor mesta Stanislav Horník.


Ako informoval, na zmiernenie následkov horúčav slúži Hriňovčanom aj návštevníkom mesta tretiu sezónu obnovené letné kúpalisko. Ľudia môžu využívať tri bazény s kapacitou 636 návštevníkov. "Tento rok je verejnosti k dispozícii od 1. júna," spresnil s tým, že na zmiernenie letných horúčav slúži aj mestská fontána na Podpolianskom námestí. Na osvieženie slúžia podľa primátora aj dve fontánky na pitie v centrálnej mestskej zóne. "Na sídlisku Stred sú pre verejnosť k dispozícii tri udržiavané verejné studne s úžitkovou vodou na zavlažovanie rastlín a na domáce použitie," objasnil.        

Priblížil, že v prípade dlhotrvajúceho horúceho počasia so zavlažovaním ulíc pomáhajú príslušníci Dobrovoľného hasičského zboru Hriňová. "V čase núdze zabezpečujú aj polievanie verejnej zelene a rozvoj pitnej vody do odľahlých lokalít," povedal. Dodal, že po nástupe vlny horúčav uplatňujú zmenené prístupy ku koseniu verejných priestranstiev v rámci adaptačných opatrení na zmenu klímy.

Horník konštatoval, že v rámci pracovísk mestského úradu, mestského kultúrneho strediska aj oddelenia služieb v núdzových situáciách pristupujú k skrátenému pracovnému času. "Pre zamestnancov na údržbe verejných priestranstiev zabezpečujeme mimoriadny pitný režim," uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2023
Horúčavy sa mesto snaží zmierňovať aj zelenou a modrou infraštruktúrou
Mesto Lučenec sa snaží extrémne horúčavy zmierňovať napríklad budovaním zelenej a modrej infraštruktúry. Opatrenia súvisiace s adaptáciou na zmeny klímy financuje najmä z mimorozpočtových zdrojov.
viac
03.05.2023
Fiľakovo by privítalo koncepčnejšie výzvy na zmiernenie klimatickej krízy
Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec považuje za prínosné, ak by štát výrazne zjednodušil proces uchádzania sa o dotácie na zníženie dôsledkov klimatickej krízy.
viac
10.05.2023
Mesto zeleň vysádza najmä na sídliskách, kde sú horúčavy výraznejšie
Mesto Rimavská Sobota sa v rámci výsadby stromovej zelene zameriava najmä na časti mesta so sídliskovou aglomeráciou, kde sa dôsledky extrémnych horúčav prejavujú výraznejšie.
viac
08.06.2023
Náklady na energie za 1. štvrťrok má mesto vo výške 145 000 eur
Náklady na energie pre mesto Hriňová v Detvianskom okrese sú za 1. štvrťrok tohto roka 145 000 eur, za celý minulý rok to bola suma 310 000 eur. Potvrdil to primátor Stanislav Horník. Dodal, že v roku 2021 boli celoročné náklady samosprávy na energie 206 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %