Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
03.11.2022 09:30

Históriu chemickej továrne na Majdane spoznajú turisti na prehliadke


Továreň na Majdane v Malých Karpatoch. Snímka zdroj: (tasr).


Séria bezplatných prehliadok Nepoznané miesta regiónu Trnava pokračuje v sobotu (5. 11.) exkurziou na majetku šľachtického rodu Pálffy v Malých Karpatoch.


Účastníci spoznajú históriu chemickej továrne, ktorá vznikla ešte skôr ako turisticky obľúbený Smolenický zámok. Informoval o tom zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Alexander Prostinák.

"Po úspechu prvej prehliadky továrne na Majdane v máji, kedy sa nám prihlásilo veľa záujemcov, ju teraz v novembri zopakujeme," uviedol Prostinák. So sprievodcom a architektom Miroslavom Beňákom sa záujemcovia dozvedia o histórii a architektonickej hodnote chemickej továrne na Majdane neďaleko Horných Orešian. Tú založil Jozef Pálffy v rokoch 1880 - 1883 ako súčasť jeho ambiciózneho podnikateľského plánu. Okolie továrne slúžilo ako zázemie a robotnícka kolónia, dnes sa využíva ako obľúbená rekreačná oblasť.

Prehliadka je bezplatná, no miesto na nej je potrebné si vopred rezervovať. "Začína sa o 9.45 h a bude trvať približne dve hodiny. Na dopravu do Horných Orešian je možné využiť spoj prímestskej autobusovej dopravy z Trnavy, ktorý odchádza o 8.55 h z autobusovej stanice," doplnil Prostinák. Rezervácia miest je na stránke www.regiontrnava.sk/produkt/nepoznane-miesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Mesto propagujú nové videá Sakrálna a Industriálna Trnava
Región Trnava láka na návštevu mesta formou nových videí s názvom Sakrálna Trnava a Industriálna Trnava. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák.
viac
11.01.2021
OOCR Región Šariš podala pomocnú ruku Múzeu Solivar
Na novej webovej stránke návštevník nájde všetky dôležité informácie o múzeu, rezervačný online formulár, aj virtuálne prehliadky.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
02.03.2023
Prehliadku mestskej veže v Trnave možno absolvovať s hodinárom
Tematické prehliadky mestskej veže v Trnave s hodinárom organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism iba výnimočne. Tento rok termíny pripadajú na prvú sobotu v marci (4. 3.) a v apríli (1. 4.). Informovala o tom OOCR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %