Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
19.06.2023 09:30

Heľpa sa chystá na Horehronské dni spevu a tanca, očakáva asi 5000 návštevníkov


Ilustračná snímka: (tasr).


O týždeň bude žiť horehronská obec Heľpa jedným z najstarších a najvýznamnejších folklórnych festivalov na Slovensku, ktorý odštartuje tohtoročnú sezónu týchto podujatí v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).


Horehronské dni spevu a tanca sa konajú 23. až 25. júna a prípravy na ich 57. ročník sú v dedine s 2460 obyvateľmi v plnom prúde.

"Festivalom žije celá obec. Obyvatelia si upravujú nádvoria, pripravujú výzdobu do okien a my zasa amfiteáter, aby bolo všetko v poriadku. Vynovili sme javisko, upravili hľadisko, takže verím, že návštevníci prídu v čo najväčšom počte. Dúfam, že ochutnajú aj našu tradičnú kuchyňu," konštatoval starosta Heľpy Miroslav Lilko. Tou sú heľpianske guľky, graple, kapustníky, v ich reči kapusťaniky, prekladance s klobásou, myši či pirohy s bryndzou.

Na festivale vystúpi okolo tisíc účinkujúcich a vychádzajúc z minulých ročníkov sa očakáva zhruba 5000 návštevníkov. Podľa starostu každoročne býva s ubytovaním problém, keďže hotely či penzióny v Heľpe a v susedných dedinách sú už rok dopredu rezervované. Obec preto do budúcna počíta s vybudovaním stanového mestečka priamo v areáli amfiteátra. Plánuje odkúpiť pozemky pod ním a urobiť toalety i sprchy. "Plány máme veľké, len financie obmedzené," poznamenal Lilko s tým, že investovať treba aj do strechy amfiteátra a rozšírenia hľadiska.

Návštevníci festivalu budú môcť zaparkovať na dvoch záchytných parkoviskách, pod starou farou a na ihrisku, kde bude zabezpečená aj kyvadlová doprava. BBSK v dňoch konania festivalu tiež posilní denné i nočné autobusové spoje - smery Brezno, Revúca, Poprad. Podrobnejšie informácie sú vo festivalom cestovnom poriadku zverejnenom na sociálnej sieti.

Organizátormi podujatia sú Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici, obec, BBSK, Horehronské múzeum Brezno a ďalší. Hlavným finančným partnerom je Fond na podporu umenia. Náklady na organizáciu festivalu sa pohybujú okolo 80 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2018
Jánošíkove dni prekonali rekord v návštevnosti, prišlo 82-tis. ľudí
Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni v Terchovej navštívilo počas prvých piatich augustových dní 82.000 ľudí, čo je prekonanie doterajšieho diváckeho rekordu „terchovského štátneho sviatku“. Do Terchovej v rokoch 2004 a 2009 prišlo 75.000 ľudí. TASR o tom informoval šéfdramaturg festivalu
viac
15.03.2019
Návštevnosť Košického regiónu rástla už štvrtý rok po sebe
Rok 2018 bol z pohľadu ubytovacích štatistík rekordný v oboch kľúčových ukazovateľoch. Počet ubytovaných návštevníkov prekonal vlaňajší rekord, v počte prenocovaní dokonca padol zatiaľ najúspešnejší rok 2008.
viac
28.06.2019
Začal sa jeden z najväčších festivalov, vystúpi vyše 1500 folkloristov
Jeden z najväčších folklórnych slovenských festivalov Horehronské dni spevu a tanca sa začal v piatok večer v amfiteátri v horehronskej obci Heľpa.
viac
13.01.2024
Návštevnosť Skalky bola počas zimných prázdnin vyššia ako rok predtým
Počas zimných prázdnin prišlo do turistickej lokality Skalka neďaleko Kremnice viac návštevníkov ako v predchádzajúcej sezóne. Potvrdila to Zuzana Tileschová z Kultúrneho a informačného centra (KIC) mesta Kremnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %