Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.07.2022 02:05

Hasičský deň v Priekope predstavuje históriu a súčasnosť hasičstva


Tento ročník podujatia Hasičské dni je spojený s oslavami 15. výročia založenia Hasičského múzea, 100. výročia založenia Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku a 130. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru Priekopa. FOTO TASR - Erika Ďurčová.


Spanilou jazdou hasičských vozidiel z Vrútok do Martina odštartoval v sobotu ráno celorepublikový zraz dobrovoľných i profesionálnych hasičov a iných záchranárskych zložiek. Počas celodenného programu predstavujú hasiči verejnosti historickú i súčasnú techniku.


 "V spolupráci so zástupcami hasičských zborov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Českej republiky ukazujeme ľuďom, ako hasičstvo fungovalo kedysi a ako funguje dnes. Od starých konských striekačiek, parnej striekačky a starých drevených rebríkov prejdeme až k súčasnej najmodernejšej hasičskej technike,"   informoval TASR organizátor podujatia Ľubomír Vaňko.            

Ako dodal, návštevníci si okrem programu môžu prezrieť v martinskej časti Priekopa najväčšie hasičské múzeum na Slovensku s rozlohou 4700 štvorcových metrov.       

"Okrem techniky máme v múzeu aj unikátne zbierky uniforiem, odznakov, autíčok. Múzeum je zamerané na všetky vekové kategórie, každý si príde na svoje," zdôraznil Vaňko.

Tento ročník podujatia Hasičské dni je spojený s oslavami 15. výročia založenia Hasičského múzea, 100. výročia založenia Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku a 130. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru Priekopa. Celodenný program vyvrcholí večer letnou zábavou a nočnou súťažou hasičských družstiev v požiarnom útoku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2018
Pred 150 rokmi vznikol prvý dobrovoľný hasičský zbor
Bohu na slávu, blížnemu na pomoc je názov výstavy k 150. výročiu založenia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Trnave. Otvorili ju v piatok v priestoroch Štátneho archívu Trnava a pre verejnosť bude prístupná do 30. apríla budúceho roka.
viac
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
11.03.2023
Vláda schválila systémovú zmenu financovania dobrovoľných hasičských zborov obcí
Vláda na ostatnom rokovaní schválila návrh novely zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi, ktorý predložil minister vnútra SR Roman Mikulec.
viac
07.06.2023
V Martine pred 162 rokmi prijali Memorandum národa slovenského
Memorandum národa slovenského patrí k základným dokumentom národno-emancipačného procesu formovania moderného slovenského národa. Od jeho prijatia, ktoré si Slovenská republika (SR) pripomína ako pamätný deň, uplynie dnes (7. júna) 162 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %